Vrbno pod Pradědem: Při výkopu vyšlehly plameny, desítky evakuovaných

Vrbno pod Pradědem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. srpna 2021 11:21

Při výkopových pracích ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku ve středu překopli pracovníci přípojku plynu, který začal hořet. Hasiči z okolí evakuovali více než 40 lidí, kteří se mohli domů vrátit zhruba po čtyřech hodinách. Nikdo nebyl zraněn. ČTK to řekli mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela a policejní mluvčí René Černohorský.

Operační středisko hasičů bylo o požáru potrubí informováno po 11:00. Po 14:00 Kůdela uvedl, že hasiči mají situaci pod kontrolou a hlavní potrubí a dvě poškozené souběžné přípojky ochlazují proudy vody. Ve výkopu vyhořívaly už jen zbytky plynu. Těsně před 15:00 mluvčí hasičů oznámil, že požár byl uhašen.

"Hasičům se povedlo krátce před 15:00 požár plynového potrubí zcela uhasit a obě plynové plastové přípojky neprodyšně sepnout svíracími válci. Po důkladné kontrole místa mohlo být konstatováno, že se nemusí kopat žádná další „díra“," uvedl mluvčí.

Nehoda se stala v blízkosti Domova pro osoby se zdravotním postižením organizace Sagapo. Jeho ředitel Petr Konečný řekl ČTK, že zaměstnanci s podporou hasičů evakuovali celý domov. Kapacita domova je 18 uživatelů, pracuje v něm až deset zaměstnanců.

Kůdela uvedl, že celkem bylo evakuováno 41 lidí, kromě domova pro postižené šlo o obyvatele z okolních bytů a rodinných domků. Všichni se mohou vrátit do svých domovů. "Místo nehody již hasiči předali plynařům, okolnostmi nehody se bude nyní zabývat Policie ČR," dodal Kůdela.

Témata: požár Moravskoslezský kraj