Denní nárůst nakažených covidem byl v pondělí vyšší než před týdnem!

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. srpna 2021 9:11

V pondělí testy v Česku potvrdily 210 nových případů onemocnění covid-19, o čtvrtinu více než před týdnem. V nemocnicích bylo v pondělí 59 pacientů s novým koronavirem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo pro dnešek na 1,05 z pondělních 1,03. Nad hodnotou jedna se drží desátým dnem.

Mezitýdenní pokles potvrzených případů nákazy novým koronavirem zachytily statistiky v šesti z dosavadních 16 srpnových dní. Ve zbývajících deseti dnech byl počet naopak vyšší. Celkem se od začátku měsíce infekce potvrdila u 2739 lidí.

Za posledních sedm dní připadá v Česku 12 nových případů covidu v přepočtu na 100.000 obyvatel. Situace se ale v jednotlivých krajích liší. V Praze je to přes 30 případů na 100.000 obyvatel za poslední týden, ve druhém Jihočeském kraji zhruba polovina tohoto počtu, podobně jako v Libereckém kraji. Nejnižší incidenční číslo vykazuje Zlínský kraj, kde zdravotníci za poslední týden odhalili necelých pět nových případů v přepočtu na 100.000 obyvatel.

V nemocnicích leželo v pondělí 59 pacientů s covidem, 15 z nich v těžkém stavu. Oproti neděli přibylo devět hospitalizovaných, avšak ve srovnání s předchozím pondělím počet pacientů stoupl pouze o jednoho.

Od prvního potvrzeného případu na začátku loňského března se v Česku novým koronavirem prokazatelně nakazilo téměř 1,68 milionu lidí. Zemřelo 30.376 z nich. Zatím poslední zemřel v neděli, vyplývá ze statistik ministerstva zdravotnictví.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)