Koronavirus a test při cestování: Jaká pravidla budou platit pro děti?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. července 2021 17:36

Děti od šesti do 12 let zřejmě nebudou muset mít předvstupní test na covid-19, i když se budou vracet s rodiči z dovolené ze zemí, které mají vysoké či velmi vysoké riziko nákazy covidem-19. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) s tím souhlasí ministerstva zdravotnictví i vnitra a návrh v pátek projedná vláda. Uvedl to na twitteru.

"Rýsuje se úleva pro rodiče: U dětí ve věku šest až 12 let nebude nutný předvstupní test, i když pojedou z červené nebo tmavě červené země. Po návratu mohou hned na PCR test - a pak klidně na další tábor," napsal Kulhánek.

Při návratu ze zemí s vysokým rizikem či velmi vysokým rizikem nákazy musí cestující vyplnit příjezdový formulář. Pokud cestují veřejnou dopravou, musí před tím podstoupit antigenní nebo PCR test. Po příjezdu se pak mají mezi pátým a 14. dnem dostavit na PCR test. Dokud nemají výsledek, je nutná samoizolace. Pokud přijedou například svým autem, nemusí mít test předem, ale podmínky po příjezdu jsou stejné jako u veřejné dopravy.

Výjimku mají plně očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Stejně tak výjimka platí pro děti do šesti let. Pokud jsou rodiče očkovaní, ale děti jsou ve věku od šesti do 12 let, na rodiče se příjezdová opatření nevztahují, na děti ale ano. Pro děti v této věkové kategorii zatím není v ČR očkování proti covidu-19 dostupné. Očkovat se mohou až od 12 let.

V červené a tmavě červené kategorii zemí jsou nyní i některé populární turistické destinace, jako je Španělsko či Řecko.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) dětské Děti