Nových případů je čtvrtý den v řadě méně než před týdnem!

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

22. července 2021 9:58

Ve středu v Česku testy potvrdily 235 případů koronaviru, o 25 méně než o týden dřív. Počty nových nakažených jsou v mezitýdenním srovnání nižší čtvrtý den po sobě. Stejně tak už čtyři dny se reprodukční číslo drží těsně pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie.

Výrazně se nezměnilo ani incidenční číslo, počet nakažených na 100.000 obyvatel za poslední týden zůstává nižší než 15. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od počátku týdne zpomalilo očkování proti nemoci covid-19, denní počty dávek jsou nižší než o týden dřív. Ve středu jich zdravotníci rozdali 80.420, před týdnem to bylo téměř 95.000 vakcín. Dosud lidé dostali 9,78 milionu dávek, většina vakcín je dvoudávková. Ve středu se otevřela mimo Prahu první očkovací místa, kde zájemci obdrží vakcínu bez předchozího objednání.

Incidenční číslo kleslo z úterních 14,6 na středečních 14,3. Nejvíc nakažených za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel je v Praze a Plzeňském kraji, nejméně v Ústeckém a Zlínském kraji. V šesti krajích incidenční číslo vzrostlo, v šesti kleslo a ve dvou se nezměnilo.

V nemocnicích bylo ke středě s covidem 35 lidí, mírně víc než před týdnem. V těžkém stavu byli čtyři pacienti, nižší než deset je jejich počet po celý červenec. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo v Česku s koronavirem 30.347 lidí, na červenec připadá 12 úmrtí. Laboratoře dosud v ČR potvrdily téměř 1,672 milionu případů, vyléčilo se 98 procent nakažených.

Středečních 58.000 antigenních testů byla čtvrtina počtu o týden dřív, testů metodou PCR naopak o čtvrtinu přibylo na zhruba 23.700. Preventivní testy ukazují zhruba jednu desetinu procenta nakažených. Na téměř dvě procenta stoupla pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Aktuální opatření proti koronaviru v Česku považují odborníci za dostatečná, vyplynulo podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ze středečního jednání Ústředního krizového štábu. S ohledem na vývoj v zahraničí však zdůraznil, že je nadále namístě opatrnost.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování