Česko po týdnu opět hlásí přes 300 případů koronaviru za den!

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

21. července 2021 12:50

V Česku po týdnu opět přibylo více než 300 potvrzených případů koronaviru za den. Laboratoře v úterý odhalily 302 nakažených, o 14 méně než před týdnem. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, vzrostlo nepatrně na 0,96. Nezměnil se počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, sedmý den za sebou je na hodnotě 15.

Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Úřad dnes kvůli technickým komplikacím zveřejnil aktuální data o několik hodin později, než bývá běžné.

V nemocnicích bylo k úterý s covidem 36 hospitalizovaných, o sedm méně než v pondělí. Počet pacientů v těžkém stavu zůstává na pěti. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem v Česku 30.342 lidí. V uplynulých sedmi dnech bylo obětí pět, zatím poslední dva zemřelí připadají na pondělí.

Aktuální opatření proti covidu v Česku považují odborníci za dostatečná, vyplynulo podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) z dnešního jednání Ústředního krizového štábu. S ohledem na vývoj v zahraničí však zdůraznil, že je nadále namístě opatrnost.

Nejvíce se koronavirus v poslední době šíří v Praze. Za uplynulých sedm dní tam na 100.000 obyvatel připadá 41 případů. V Plzeňském kraji je takzvaná incidence 34, ve středních Čechách 21. Naopak relativně nejlepší situace je v Olomouckém, Zlínském a Ústeckém kraji, kde bylo v posledním týdnu zhruba šest nakažených na 100.000 obyvatel.

Laboratoře v úterý provedly přibližně 77.000 testů, o 15.000 méně než před týdnem. Podíl pozitivních vzorků u preventivních testů vzrostl na 0,21 procenta. V případě diagnostických testů, které podstupují mimo jiné lidé vykazující příznaky, se zvýšil na 1,9 procenta. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podíl nakažených 0,78 procenta. Také v tomto případě je to proti minulému týdnu mírný nárůst.

Jedinou účinnou prevencí proti koronaviru je podle odborníků očkování. S vakcinací se v Česku začalo v posledním týdnu loňského roku. Od té doby zdravotníci podali téměř 9,7 milionu dávek. Ukončené očkování má 4,370.979 lidí. V úterý podstoupilo očkování 83.353 zájemců, přibližně o deset tisíc méně než před týdnem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes při otevření očkovacího centra bez registrace v brněnském nákupním centru Olympia uvedl, že v neděli by měla být v ČR aplikována desetimiliontá dávka vakcíny proti covidu. Další očkovací centra bez registrace dnes otvírají v Ostravě, Zlíně, Luhačovicích, Uherském Hradišti a v Jaroměři. Dosud fungovala v Praze na hlavním nádraží a v obchodních centrech Chodov a Nový Smíchov.

Od loňského začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 1,671.685 případů covidu-19. Z nákazy se dosud vyléčilo 1,638.393 lidí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování