Epidemie jako největší hrozba? Češi řekli, čeho se teď skutečně obávají!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

14. července 2021 12:50

Největší reálnou hrozbou pro Česko je v současné době podle 65 procent veřejnosti epidemie. V listopadu 2019, tedy čtyři měsíce předtím, než se v zemi objevily první případy nemoci covid-19, si totéž myslelo o 34 procentních bodů méně lidí.

Pro 48 procent občanů pak největší reálnou hrozbu představuje světová ekonomická krize, před dvěma lety to uvedlo 39 procent lidí. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle jehož zjištění další tři negativní události jako surovinou krizi, války a přírodní katastrofy vnímá jako velkou hrozbu výrazně méně Čechů, zhruba čtvrtina.

Z hlediska bezpečnostních hrozeb se na špici drží teroristické skupiny či jednotlivci. Nicméně počet lidí, kteří je označují za velkou hrozbu pro bezpečnost ČR, se od roku 2019 snížil o pět bodů na 53 procent. Více než polovina dotázaných si totéž myslí o mezinárodním organizovaném zločinu, i jejich počet ale klesl, a to o šest bodů.

Další v pořadí podle závažnosti ohrožení jsou vnímáni uprchlíci, které označilo za velkou bezpečnostní hrozbu 47 procent lidí. Přibližně dvě pětiny dotázaných se přiklonily k velké hrozbě ze strany radikálních náboženských hnutí a cizích zpravodajských služeb. Podle čtvrtiny občanů jsou velkou hrozbou krajně pravicové nebo levicové skupiny. Téměř pětina vnímá jako hrozbu cizince žijící v ČR. V porovnání s rokem 2019 ve všech uvedených případech takto smýšlejících lidí ubylo, s výjimkou cizích zpravodajských služeb, u kterých se počet občanů, kteří je považují za velké bezpečnostní riziko pro Česko, zvýšil za dva roky o deset procentních bodů.

CVVM se dotazovalo občanů i na to, které země podle nich představují hrozbu pro Českou republiku. Nejvíce z nich, 38 procent, uvedlo Rusko, přičemž od předchozího zjišťování v listopadu 2018 se jejich počet zvýšil o 20 bodů. Počet těch, kteří považují za bezpečnostní hrozbu Rusko a cizí zpravodajské služby, vzrostl pravděpodobně v kontextu s letošním odhalením útoku ruské vojenské rozvědky GRU na území Česka, uvedli autoři průzkumu. Podle závěrů českých tajných služeb byli agenti GRU zapojeni do výbuchů muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, při nichž dva lidé zemřeli.

Na druhém místě za Ruskem coby bezpečnostním rizikem se umístila Čína, kterou považuje za stejné riziko 17 procent lidí, a USA s deseti procenty. Ostatní země uváděli dotázaní méně často a celkové hodnoty nepřekročili jednotky procent.

CVVM provedlo průzkum v době od počátku května do poloviny června a účastnila se ho tisícovka lidí starších 15 let.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé průzkumy