Testování ve školách v září! Už je jasno, jak bude vypadat!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. června 2021 21:17

Žáci základních a středních škol se na začátku září třikrát preventivně otestují na covid-19. Testování začne 1. září, děti nastupující do prvních tříd základních škol se ale budou moci testovat až 2. září. Testy nakoupí Správa státních hmotných rezerv (SSHR) podle specifikace ministerstva zdravotnictví.

Novinářům to dnes po jednání vlády řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). V případě, že by se za sedm dnů potvrdilo víc než 25 případů covidu-19 na 100.000 obyvatel, následovalo by další kolo testování, dodal na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle obou ministrů čekají žáky na začátku září tři antigenní testy. "Termíny testování jsou: 1. 9., pro prvňáčky 2. 9., a dále 6. a 9. 9. Poté vyhodnotíme výsledky. V případě více než 25 případů na 100.000 obyvatel za sedm dnů, proběhne další kolo testování," uvedl Vojtěch. Dohoda je také na tom, že SSHR zahájí podle specifikace ministerstva zdravotnictví okamžitě soutěž na dodání kvalitních antigenních testů, řekl Plaga.

Hlavním cílem testování ve školách má být podle Vojtěcha zajištění bezpečného poprázdninového návratu žáků k prezenčnímu vzdělávání a minimalizace rizika přenosu covidu-19. "Tím také předejdeme vzniku případných ohnisek nákazy, která by se mohla stát základem pro zhoršení epidemické situace na podzim tohoto roku," vysvětlil na twitteru.

O pravidlech pro nošení roušek se podle Plagy zatím nejednalo. Pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová už dříve zmínila, že by mohly být povinné ve společných prostorách škol. Definitivní stanovisko ministerstva zdravotnictví k tomu podle Plagy ale zatím není.

Na tři termíny testování by měla SSHR nakoupit 4,2 milionu testů, náklady ministerstvo zdravotnictví odhadlo na asi 210 milionů korun. Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové by peníze měly jít z Fondu solidarity EU.

Při zhoršení epidemické situace by podle ministerstva zdravotnictví mohla SSHR na přelomu srpna a září oslovit vybraného dodavatele s požadavkem na doplnění testů nad základní objednávku. Využít by se pak mohly i nespotřebované testovací sady ze skladů SSHR. Děti by se pak mohly testovat například jednou týdně každé pondělí do konce září.

Vojtěch původně mluvil o tom, že by chtěl pro testování ve školách v září využít metodu PCR, pro její použití ale není dostatečná kapacita laboratoří. Pokud by se některé školy rozhodly zajistit si testování metodou PCR samy, mohlo by se jim podle doporučení ministerstva školství v září za jeden PCR test proplatit zpětně 200 korun. Stejnou částku za PCR test mají školy od státu dostat i za testování do konce června.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství studenti Školství