Covid pas je nutný? Firmy a podnikatelé bez něj prý nepřežijí!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. června 2021 10:20

Zavedení evropských covidových certifikátů, a tím uvolnění cest cizinců do Česka, je klíčové pro tuzemský cestovní ruch. Bez toho řada firem a podnikatelů nemá šanci přežít, shodli se účastníci debaty na téma tzv. covidových pasů.

Evropský parlament v minulém týdnu schválil zavedení takzvaných covidových pasů, fungovat mají v EU od začátku letní turistické sezony, tedy od července. Unijní země by prostřednictvím covidových certifikátů měly uznávat všechna bezplatná osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci vydané jiným členským státem. Podle poslanců bude zavedení certifikátů zásadním krokem k obnovení svobody pohybu.

"Je ohromně důležité, aby Češi cestovat do zahraničí a cizinci mohli jezdit sem a podpořili tak tuzemský cestovní ruch," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Upozornil, že firmy aktivní v cestovním ruchu v Česku v roce 2019 odvedly do státního rozpočtu přes 130 miliard korun a zaměstnávaly přes 250.000 lidí.

"Bez turistů ze zahraničí nemají šanci fungovat. Samotní čeští cestovatelé je nemají šanci zachránit," zdůraznil. Zatímco loni tuzemští podnikatelé evidovali u Čechů nárůst strávených nocí při pobytu o 100.000, u cizinců byl naopak úbytek o více než 700.000 nocí.

Jako klíčové označil přijetí covidových certifikátů i generální ředitel agentury pro podporu cestovního ruchu CzechTourism Jan Herget. Společně s Prouzou připomněl, že i přes intenzivnější turismus Čechů jsou cizinci pro zdejší podnikatele nezbytní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)