Za neděli méně než 100 nakažených! Epidemie dál zpomaluje!

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: stars24.cz, ČTK

7. června 2021 8:58

Testy v Česku v neděli potvrdily 90 případů koronaviru, nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl denní přírůstek naposledy loni 19. července. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel, kleslo pod hodnotu 22.

Ještě před měsícem bylo nad 100. Snižuje se ve většině krajů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od počátku loňského března, kdy se v Česku objevili první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje víc než 1,66 milionu potvrzených případů nákazy. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 30.164 lidí. Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na 17.000. Podobně ubývá úmrtí s covidem-19. V březnu s nemocí denně zemřelo až kolem dvou stovek lidí, v posledních deseti dnech je úmrtí méně než deset.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se k dnešku zvýšilo na 0,83. Po téměř třech týdnech se vrátilo nad 0,8, stále se ale drží výrazně pod hodnotou jedna, což znamená, že šíření epidemie zpomaluje.

Další zmírnění protiepidemických opatření dnes projedná vláda. Zabývat se bude sjednocením pravidel pro kulturu s dalšími odvětvími, ve kterých jsou nyní menší nároky na testy a provozovatele. Na 1000 by se mohl zvýšit limit pro počet návštěvníků vnitřních kulturních akcí, na 2000 u venkovních akcí. Ministři by měli jednat také o možném zrušení povinnosti zakrývat si ústa a nos pro žáky během vyučování ve třídách.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)