Vláda oznámila další změny: Otevřou se bazény, možné budou hromadné prohlídky!

Petr Arenberger

Autor: stars24.cz, ČTK

24. května 2021 18:18

Venkovní bazény budou podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) moci otevřít na 50 procent kapacity od 31. května. Do vnitřních prostor budou moci návštěvníci vstoupit jen do šaten. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

Arenberger uvedl, že ve venkovních bazénech bude nutné dodržovat nastavená pravidla, ale pohyb ve vodě nebude podmíněn nasazeným respirátorem.

Provoz vnitřních sportovišť včetně bazénů vláda kvůli druhé vlně pandemie koronaviru zakázala od loňského 9. října, jen krátce se mohla otevřít v prosinci.

Od 31. května se také budou moci konat v muzeích, galeriích a v památkách skupinové prohlídky pro maximálně deset lidí. Pokud účastníci prohlídky splní podmínky pro očkování, negativní test nebo odstup od prodělané nemoci covid-19, může se jedné prohlídky zúčastnit až 30 lidí. 

Arenberger řekl, že v případě větší skupiny se bude uznávat i potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy. Na povolení skupinových prohlídek čekaly především státní památky spravované Národním památkovým ústavem, kde v 80 procentech objektů je prohlídka možná pouze s průvodcem.

Vláda také dnes rozhodla o tom, že pěvecké sbory mohou společně zpívat při účasti 30 osob. Lidé mají mezi sebou mít rozestupy dva metry a také splněnu jednu z podmínek na očkování, testování nebo prodělání nemoci. Během zpěvu si mohou sundávat ochranu dýchacích cest, musí se ale vést evidence účastníků pro případ epidemického šetření, uvedl Arenberger.

V kultuře nastalo větší rozvolnění ode dneška, kdy se po několika měsících znovu mohou konat kulturní akce v uzavřených prostorách. V divadelních sálech, kinosálech či na koncertech může být najednou maximálně 500 lidí, kapacita sálu může být využita jen z poloviny a všichni diváci musejí sedět a mít respirátor. Musejí mít také potvrzení o negativním testu, o tom, že prodělali covid-19 maximálně před třemi měsíci nebo mají třítýdenní odstup od první dávky očkování. Potvrzení musejí mít i účastníci venkovních akcí, kterých se může ode dneška účastnit až 1000 lidí.

Kongresů a konferencí se bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) moci od 31. května zúčastnit 250 lidí uvnitř i venku. Současně ale bude moci být kapacita naplněna jen na 50 procent. Stejná pravidla platí pro pořadatele vzdělávacích akcích a zkoušek. Na veletrzích budou povoleny skupinové prohlídky. 

Dosud byly kongresové akce povoleny s účastí nejvýše 50 lidí uvnitř a 100 venku. Nadále budou pravděpodobně platit pravidla mít zakrytá ústa a nos nejlépe respirátorem. Účastníci, vyjma praktické výuky a zkoušek, budou muset sedět a mít mezi sebou alespoň jedno volné místo.

Skupinových prohlídek se podle Arenbergera bude smět zúčastnit maximálně deset lidí, případně 30, pokud prokáží svou bezinfekčnost. Veletrhy se od 10. května mohou konat za dodržení limitu jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, která je přístupná veřejnosti. Lidé mezi sebou musejí dodržovat odstupy alespoň dva metry.

Zvýšení limitu pro konání konferencí a kongresů vítá pražský hotel NH Prague City, ČTK to řekl jeho generální ředitel Petr Nešpůrek. V lednu hotel otevřel nové hybridní studio, které umožňuje pořádání těchto akcí za částečné účasti na místě a současného on-line vysílání. Nabízí prostor až pro 400 účastníků, nyní byl sál omezen na 50 míst. Hned do uvedení studia do provozu sleduje zájem, všední dny má obsazené.

Veletržní, kongresový a eventový průmysl je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jedním z nejvíce postižených odvětví. Na obor jsou navíc podle MPO navázané stovky firem, které se podstatně podílejí na zaměstnanosti. Odvětví ročně generuje kumulované tržby osm až deset miliard korun. Resort v něm odhaduje pokles obratu od března do října o 70 až 90 procent.

Témata: Petr Arenberger Vláda ČR bazény kultura památky konference