První dávka očkování: K čemu od pondělí stačí?

Vakcína, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

24. května 2021 14:14 | Aktualizováno: 25. května 2021 22:02

Ode dneška v Česku jako potvrzení o bezinfekčnosti stačí doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu-19. Zároveň se lidem, kteří koronavirové onemocnění prodělali, prodlužuje ochranná lhůta z 90 na 180 dní. Změny platné ode dneška schválila vláda v pátek.

Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích či na restauračních zahrádkách a jsou také podmínkou pro ubytování. Pokud nemají tři týdny po první dávce očkování nebo nejsou v ochranné lhůtě po prodělání covidu, musí lidé absolvovat test.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale upozornil na to, že první dávka u dvoudávkových schémat neznamená, že by stačila trvale. Podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové první dávka očkování jako možnost prokázání bezinfekčnosti skončí po třech měsících. V mimořádném opatření pak stát stanovil i lhůtu, během níž považuje dokončenou vakcinaci za dostatečně spolehlivou, a to devět měsíců.

Informace o absolvovaných očkováních proti covidu mohou lidé zjistit na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ocko.uzis.cz. Podle Arenbergera bude možné si zde v brzké době stáhnout certifikát o očkování, v budoucnu by měl být k dispozici také na CzechPointu.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)