Babišovu vládu čeká hlasování o nedůvěře: Nechápu to, říká premiér!

Andrej Babiš

Autor: stars24.cz, ČTK

12. května 2021 12:56

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) nashromáždí dostatek podpisů k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl předseda ODS Petr Fiala. Schůze by se měla podle dohody uskutečnit na začátku června.

K jejímu svolání je třeba 50 podpisů. Spolu má 40 poslanců, kluby Pirátů a STAN dohromady čítají 28 zákonodárců.

Piráti a STAN původně podpisy připojit nechtěli, byli spíše pro rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Zdůvodňovali to zejména aktuální diplomatickou roztržkou s Ruskem a tím, že do konce května mají Česko opustit další pracovníci ruské ambasády. Koalice ale minulý týden oznámila, že nezískala potřebnou podporu tak, aby se volby uskutečnily do konce léta. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb by bylo zapotřebí nejméně 120 poslanců.

"Schůze k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO) bude svolána na základě společného postupu koalice Spolu a koalice Pirátů a Starostů, kteří přidají svoje podpisy k naší žádosti. Součástí naší dohody je to, že odevzdání podpisů na svolání schůze a samotná schůze k nedůvěře proběhne na začátku června," řekl Fiala. Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců.

Hnutí SPD podle šéfa klubu Radima Fialy nikdy vládu nepodporovalo a bude hlasovat pro nedůvěru. Kritizoval například protikoronavirová opatření, která mají ekonomicko-sociální dopady. Vláda podle něj může dovládnout v demisi, činnost Sněmovny to neohrozí. Míní, že vhodným postupem by byla částečná rekonstrukce kabinetu a následná nová žádost o důvěru Sněmovny.

Prezident Miloš Zeman několikrát řekl, že pokud by Sněmovna menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD vyslovila nedůvěru, nechal by Babišův kabinet dovládnout v demisi.

Podle Fialy vláda nezvládla boj s koronavirovou pandemií. Česko patří k zemím s nejvyšším počtem obětí na milion obyvatel, mělo nejdéle zavřené školy a spousta podnikatelů nedostala potřebnou podporu pro udržení provozu, přestože byl rozvrácen státní rozpočet, míní předseda ODS. Uvedl také, že vláda nebyla schopná zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je zásadní překonat i z pohledu zahraničí diplomatickou krizi. Považuje za nutné dokončit proces stanovení maximálního počtu pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze.

"I to, že ten pokus uděláme, že možná úspěšný nebude, má svoji velmi silnou hodnotu z hlediska ústavního principu i symboliky toho, aby se jasně ukázalo, kdo za vládou stojí, nebo nestojí," řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana se už při pokusu o sběr podpisů pro rozpuštění Sněmovny ukázalo, komu jde o zachování benefitů poslaneckého mandátu i přes léto a kdo se obával toho, že by voliči mohli rozhodnout o osudu země i v dřívějším termínu. "Byly to jen tyto dvě koalice, které byly ochotny do odvážného kroku ještě před začátkem léta jít," řekl.

Babiš nechápe, proč o nedůvěře hlasovat krátce před volbami

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč by měla Sněmovna hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě pět měsíců před volbami. Kabinet zvládá pandemii a postupně se rozvolňují opatření proti šíření covidu-19, řekl předseda vlády ČTK, Českému rozhlasu a České televizi při dnešním položení základního kamene nových pavilonů IKEM.

Podpisy, aby se jednání o nedůvěře konalo, dají dohromady opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN). Hlasování by se mělo konat na začátku června. "O vyvolání hlasování o nedůvěře se mluví stále. Nechápu, proč by mělo být vyvoláno, když máme pět měsíců do voleb, vláda zvládá očkování a pandemii, postupně rozvolňujeme a vrací se to do normálu," řekl Babiš.

Vicepremiér a předseda vládní ČSSD Jan Hamáček dal rozhodnutí opozičních koalic do vztahu k diplomatické roztržce s Ruskem. "Po týdnech dohadů a svalnatých vyjádření se opozici konečně podařilo najít 50 podpisů. Současně plánují hlasování až po odchodu ruských diplomatů, tedy poté, co tato vláda dokončí nejúspěšnější bezpečnostní operaci v novodobých dějinách. A pak pravděpodobně plánují tuto vládu odvolat. Obrázek ať si udělá každý sám," napsal ČTK.

"Je to jejích právo, pokud mají 50 podpisů, tak schůze s tímto bodem bude svolána," komentoval krok pro ČTK předseda komunistů Vojtěch Filip. Hlasování podle něj posoudí výkonný výbor KSČM. Komunisté v polovině dubna vypověděli dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD.

Podle předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika budou komunisté s vysokou pravděpodobností hlasovat pro vyslovení nedůvěry. Také on uvedl, že nejprve bude muset věc posoudit výkonný výbor. Novinářům ve Sněmovně řekl, že očekává, že výbor doporučí hlasovat pro nedůvěru. O tom, zda k tomu poslanci přistoupí jednotně, rozhodne klub před hlasováním.

Koalice Spolu původně žádala, aby Babiš požádal o vyslovení důvěry. Podpisy pro hlasování o nedůvěře začala shánět poté, co výzvě nevyhověl. Svůj postoj Babiš v dubnu vysvětlil tím, že by hrozila destabilizace situace v ČR v době, kdy je nutné se soustředit na očkování, ale také sestavit rozpočet na další rok a zbývat se evropským programem obnovy.

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR opozice