Arenberger promluvil o rozvolňování: Česku hrozí další vlna covidu!

Petr Arenberger

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. května 2021 14:24 | Aktualizováno: 9. května 2021 21:59

Kolem 30 nebo 40 procent lidí v Česku může stále onemocnět covidem-19, proto je potřeba při rozvolňování vládních opatření postupovat opatrně, aby nenastala jako v minulosti další vlna epidemie. V pořadu CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

O konkrétních rozvolněních od 17. května podle něj zatím rozhodnuto není, vláda při rozhodování v pondělí vycházet z aktuálních čísel a doporučení epidemiologů.

Ministr řekl, že v minulosti vláda dvakrát rozvolnění uspěchala, což vedlo k nové vlně epidemie. "To už si nechceme, ani nemůžeme dovolit," uvedl. Doplnil, že za důležité považuje zrušení rotační výuky ve školách, která komplikuje život některým rodičům. Nevyloučil ani otevření restauračních předzahrádek již od 17. května, k tomu však podle něj mají výhrady odborníci z poradní skupiny ministerstva zdravotnictví MeSES.

V souvislosti s případným otevřením zahrádek ministr řekl, že ho považuje za dobré řešení, pokud se budou dodržovat pravidla. Dodal však, že podle statistik od firmy Google se nyní kolem restauračních okének zdržuje meziročně o 34 procent lidí méně, takže lidé stále pravidla dodržují, i když se to podle lidmi obsypaných restaurací například v Praze nemusí zdát. "Čísla celostátně nejsou nijak dramatická," řekl.

Od pondělí se v celém Česku opět otevřou všechny zbývající obchody a některé další provozovny služeb. Kromě maloobchodu se budou moci otevřít třeba opravny obuvi, autobazary, autosalony, lanovky, solária, hodinářství, zlatnictví či truhlářství nebo cestovní kanceláře. Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na 100.000 obyvatel.

Témata: Petr Arenberger Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)