Česko hlásí podruhé za sebou pod 2000 nově nakažených! Padl očkovací rekord!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. května 2021 9:19

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 byl ve čtvrtek podruhé za sebou pod dvěma tisíci. Testy prokázaly 1559 nově nakažených, o 670 méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Podle informací premiéra Andreje Babiše bylo ve čtvrtek očkováno proti koronaviru rekordních 81.753 lidí. V porovnání s minulým čtvrtkem je to zhruba o 3800 více.

Od loňského března se nákaza v zemi potvrdila u více než 1,6 milionu lidí. Z toho 29.608 pacientů s potvrzenou nemocí covid-19 zemřelo.

Denní nárůsty počtu nově nakažených několik týdnů klesají, ještě na počátku března dosahovaly téměř k 17.000. Ve středu se poprvé od konce loňského září dostal nárůst pod dvě tisícovky za všední den. O víkendech se sice počty nově nakažených v posledních týdnech dostaly i pod 1000, o volných dnech se však mnohem méně testuje.

Počet nových případů covidu-19 za týden v Česku k dnešku klesl na 111 na 100.000 obyvatel, což je o sedm případů méně než předchozí den. Tímto údajem se nyní vláda řídí při uvolňování protiepidemických opatření. Snížilo se rovněž takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Podle údajů k protiepidemickému systému PES kleslo k dnešku z předchozí hodnoty 0,85 na 0,81. Čím níže je číslo pod hodnotou jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.

Spolu s poklesem nárůstu počtu nově nakažených se zlepšuje i situace v nemocnicích. Volných bylo k dnešnímu ránu v nemocnicích v Česku podle ministerstva 27 procent standardních lůžek s kyslíkem a 28 procent lůžek s umělou plicní ventilací.

Situaci má dál zlepšovat zejména očkování, které v Česku začalo na konci loňského roku. Zdravotníci od té doby aplikovali 3,5 milionu dávek vakcíny a přes milion lidí má očkování proti covidu ukončené. Tento týden bylo každý den naočkováno na 70.000 lidí, nejvíce ve čtvrtek a druhý nejvyšší počet je ze středy, kdy dostalo vakcínu podle aktualizovaných údajů ministerstva na 78.500 lidí. Na třetí místo se 78.000 očkovaných se tak posunul minulý čtvrtek, který byl dosud co do počtu aplikovaných dávek očkování od počátku vakcinace evidován jako rekordní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví očkování