Opatření fungují, pochvaluje si Hamáček! Chce prodloužit nouzový stav!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: stars24.cz, ČTK

21. března 2021 12:50

Protikoronavirová opatření podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zafungovala. Mírnější pokles počtu nakažených byl dán i plošným antigenním testováním ve firmách, řekl dnes v pořadu Partie Terezie Tománková v televizi Prima. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) považuje za problém, že občané ztratili důvěru v opatření, což také ovlivňuje jejich dodržování.

Kdyby opatření nefungovala, přibývalo by v České republice zhruba 20.000 až 25.000 případů denně a zkolabovalo by zdravotnictví, míní Hamáček. V minulém týdnu sice vláda očekávala rychlejší pokles počtu nakažených, mírnější byl však dán testováním lidí na pracovištích. Tím se objevilo zhruba 15.000 nových případů týdně. Hamáček apeloval na to, aby lidé ještě chvíli vydrželi a dodržovali opatření. Zásadním cílem je podle něj vyprázdnit nemocnice.

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první kolo testování dokončit do minulého pátku, středně velké podniky do pondělí. Ve veřejném sektoru s více než 50 zaměstnanci stanovila vláda konečný termín pro první cyklus testování na středu. Zapojeny jsou také společnosti s deseti až 49 pracovníky. První kolo testování musejí zvládnout do 26. března. Testování je povinné také na úřadech a v dalších veřejných institucích s méně než 50 zaměstnanci, dokončeno musí být do 30. března.

"Rozvolňování bude možné v situaci, kdy se začnou vyprazdňovat nemocnice. A to ještě nějakých pár dnů trvat bude. Klíčové je, že se to otočilo a klesá to," dodal Hamáček.

Epidemie koronaviru v Česku dál zpomaluje. V sobotu odhalily laboratoře v zemi 5443 nakažených, což bylo zhruba o 1500 méně než před týdnem. Opět také kleslo reprodukční číslo, které je nyní na nejnižší hodnotě za dva měsíce. Počet lidí, kteří s nákazou covidem-19 zemřeli, vzrostl na 24.667.

Navzdory poklesům zůstává kapacita nemocnic stále takřka vyčerpaná, ovšem i v tomto případě se situace lepší. K sobotě bylo v nemocnicích 8168 pacientů s koronavirem, proti pátku to byl pokles téměř o 600 hospitalizovaných. Na začátku týdne bylo v nemocnicích více než 9400 covidových pacientů. Výrazně pomaleji ale klesá počet lidí v těžkém stavu. V sobotu jich bylo 1970, na začátku týdne 2054.

Nouzový stav je třeba aspoň do 11.dubna, říká vicepremiér

Ve vládě je shoda na prodloužení nouzového stavu po 28. březnu minimálně o 14 dní, tedy do 11. dubna. V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima to dnes řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Doufá, že by dva týdny mohly stačit. Poslanecká sněmovna by o žádosti, kterou by vláda měla zformulovat v pondělí, podle Hamáčka měla hlasovat v pátek. Nynější stav nouze končí v neděli 28. března.

"Pokud by to zabralo, tak po 14 dnech se můžeme dostat na denní nárůsty (počtu nakažených koronavirem) pod 5000. Pak je možné zvednout plošná opatření, cestování mezi okresy a zbytek dojet podle pandemického zákona. To si myslím, že je nejrealističtější výhled," řekl Hamáček. Pokud by Sněmovna vládní žádosti nevyhověla, musela by se opatření po 28. březnu řídit pandemickým zákonem, podle Hamáčka by se tak rozvolnila plošná opatření z hlediska omezení volného pohybu. "Ono by to asi fungovalo taky, ale pomaleji," řekl vicepremiér.

Prodloužení nouzového stavu navrhuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli tomu, že chce udržet přísné protiepidemické restrikce včetně zákazu cestování mezi okresy i o velikonočních dnech, tedy nejméně do prvního dubnového pondělí.

Menšinová vláda ANO a ČSSD zatím nemá v dolní komoře dojednanou podporu pro pokračování nouzového stavu. Podklady k účinnosti dosavadních opatření by měly obdržet opoziční strany v pondělí.

Témata: Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé