Obchody před Velikonocemi asi NEOTEVŘOU! Vláda zvažuje povinné testy ve firmách dvakrát týdně!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. března 2021 12:03 | Aktualizováno: 14. března 2021 12:55

Testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách by mohlo být podle vicepremiéra a mistra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) povinné dvakrát týdně. Má o tom v pondělí jednat vláda. V současnosti mají firmy nad 49 zaměstnanců povinnost otestovat pracovníky jednou za týden. Havlíček to řekl v pořadu Partie televize Prima. Dodal také, že otevření obchodů před velikonočními svátky neočekává.

Vláda rovněž uvažuje o tom, že by zavedla povinné testování i v nejmenších podnicích s deseti až 49 zaměstnanci. To by mohlo platit od pondělí za týden.

"Vážně uvažujeme o tom, že by se to povinné testování provádělo dokonce dvakrát týdně a to proto, že antigenní testování má svůj význam zejména když se dělá pravidelněji," uvedl Havlíček s tím, že tento postup doporučují epidemiologové. Testování dvakrát týdně by mohlo být zavedeno zhruba za 14 dnů.

Podle Havlíčka nelze očekávat, že by vláda přistoupila k nějakému rozvolňování opatření proti koronaviru před Velikonoci. A i poté by podle něj šlo spíše o uvolnění pohybu, nikoliv rozvolnění v oblasti obchodu a služeb. Vláda ale nyní koná v rámci nově vyhlášeného nouzového stavu, který potrvá do 28. března, jeho prodloužení by musela schválit Sněmovna.

Na testy v současnosti stát firmám přispívá 60 Kč, jejich cena je ale podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy 120 až 150 korun, což zejména pro menší podniky představuje velkou zátěž. Podle Havlíčka cena postupně klesá pod 100 korun a brzy se přiblíží 60 korunám. Vláda proto neuvažuje o zvýšení příspěvku, protože podle Havlíčka by se cena testů zastavila na této vyšší úrovni.

Podniky denně díky testům odchytí 2000 až 3000 nakažených, což je podle Havlíčka významný přínos. Vláda v současnosti neuvažuje, že by firmy zavřela, ale bude je nadále využívat jako součást systému testování.

Pozitivita testů v podnicích se zatím pohybuje mezi jedním a dvěma procenty. Jde zhruba o stejný výsledek jako v plošném antigenním testování populace. Celkově se v současnosti povinnost týká asi tří milionů pracovníků.

Havlíček neočekává otevření obchodů před velikonočními svátky

Havlíček neočekává otevření obchodů před velikonočními svátky, tedy prvním dubnovým víkendem. Vláda nechce vyvolávat nefér očekávání, řekl dnes v televizi Prima k harmonogramu rozvolňování opatření proti šíření epidemie koronaviru. Už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že po třech týdnech striktních opatření po 1. březnu bude možné uvažovat jen o uvolnění osobního pohybu, například pro sport mimo katastr obcí.

"Okresní lockdown nevím, jestli padne," uvedl Havlíček o situaci po 21. březnu. Vláda podle něj bude zvažovat pouze drobné uvolnění v rámci pohybu osob.

Nouzový stav, na který jsou opatření navázaná, nyní platí do 28. března. K prodloužení bude vláda potřebovat souhlas Sněmovny. Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října. Opozice žádá po vládě harmonogram rozvolňování, v uplynulém týdnu představila svůj návrh koalice Spolu. Podle předsedy ODS Petra Fialy je třeba dát lidem představu, s čím mohou počítat v příštích měsících. Konkrétní parametry, na kterých by jednotlivé scénáře měly záviset, chce opoziční expertní Anticovid tým v pondělí konzultovat i s bývalým členem pracovní skupiny ministra zdravotnictví a děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislavem Maďarem nebo bývalým národním koordinátorem testování Mariánem Hajdúchem.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody firmy