Prodloužení nouzového stavu: Hejtmani z řad ODS apelují na poslance!

Martin Kuba na 24. kongresu ODS

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. února 2021 16:10

Zástupci opozice se zatím na podporu prodloužení nouzového stavu moc netváří. Přitom hejtmani z řad ODS by to evidentně přivítali. Martin Kuba a zástupci dalších tří krajů proto zveřejnili jasné prohlášení.

Čtveřice hejtmanů za ODS, kromě Kuby také Ilona Mauritzová, Vítězslav Schrek a Martin Červíček, žádá vládu a poslance koaličních a opozičních stran, aby se pokusili najít řešení při jednání o nouzovém stavu.

Nouzový stav se dle nich stal v politickém prostoru symbolem, o který se vede politický souboj, aniž by bylo odpovědně vysvětlováno, že nouzový stav se automaticky nerovná zavření škol, obchodů nebo restaurací.

Díky za hlas rozumu od hejtmanů @ODScz. Vážím si jejich odpovědného postoje. Epidemii musíme zvládnout společně bez ohledu na to, kdo je z opozice a kdo z koalice. pic.twitter.com/KqlrLggzBp

— Jan Hamáček (@jhamacek) February 11, 2021

"Jako členové ODS vnímáme chybné kroky na straně vlády a respektujeme, že opozice nemůže dávat vládě opakovaně bianko šeky bez toho, aniž by vláda věcně diskutovala o problémech země, firem a občanů v souvislosti s pandemií," píše se v prohlášení.

Hejtmani si uvědomují, že zrušením nouzového stavu se epidemická situace nezmění a budou na úrovni krajů nuceni hledat legislativní řešení. "My jako hejtmani prostě musíme zajistit fungování krajů a naše pozice je prostě jiná než pozice poslanců. Ať už koaličních, nebo opozičních," uvedli.

Kuba a spol. proto žádají vládu a poslance, aby s maximální zodpovědností hledali zodpovědná řešení, která nám všem umožní zvládnout dobu, která nás čeká a která rozhodně ještě nebude jednoduchá.

Témata: Martin Kuba Hejtmani Vláda ČR Poslanecká sněmovna