V pátek bylo pozitivních 52 procent testovaných! Reprodukční číslo ROSTE!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. ledna 2021 8:05

Rizikový index protiepidemického systému PES se druhý den drží na 90 bodech, dosud na nejvyšší úrovni. V nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy koronavirem, zůstává čtvrtý den za sebou. Podle webu ministerstva zdravotnictví přibylo za pátek 3441 nakažených, bylo ale provedeno jen 6 553 testů.

Na pátém stupni je index ve všech krajích, nejhorší situace je ve Středočeském a Pardubickém kraji, kde je skóre na 95 bodech ze sta. 

Podle aktuálních dat se mírně zhoršilo zjednodušené reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Stouplo z 1,44 na 1,45. Naopak počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100.000 obyvatel se snížil o padesátku na 1090. Mírně také zpomalilo šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100.000 obyvatel 896 nově nakažených, což je zhruba o 30 méně než předchozí den.

Ministerstvo zdravotnictví index PES zveřejňuje od počátku října, dosud nejvýše byl index protiepidemického systému (PES) ve dvou dnech na konci října, kdy se dostal na hodnotu 89. V pátém stupni, který je vymezen 76 až 100 body, je nyní čtvrtý den za sebou, dva dny je na 90 bodech, předtím byl na hodnotě 80. Nárůst o deset bodů způsobilo zejména zvýšení reprodukčního čísla.

Opatření v celém Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády od neděle, a to minimálně do 10. ledna. Zavřené jsou restaurace a většina obchodů a služeb, lidé se mohou na veřejnosti setkávat maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení.

Ministerstvo v lednu chystá změny ve výpočtu indexu. Novou metodiku připravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Jeho ředitel Ladislav Dušek před Vánocemi uvedl, že v parametrech pro výpočet indexu velmi pravděpodobně nebude podíl pozitivních mezi testovanými, zohledňovat se naopak bude počet pacientů v nemocnicích.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)