Očkování učitelů: Kdo dostane vakcínu přednostně?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. prosince 2020 10:25

Ministr školství Robert Plaga (ANO) bude požadovat úpravu strategie, která určuje pravidla očkování proti koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v ní opomenulo pracovníky mateřských a speciálních škol, uvedl Plaga na twitteru.

Možnost očkování pro pedagogické pracovníky byla podle něj s ministerstvem zdravotnictví dohodnuta jako jedna z priorit strategie. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová ČTK řekla, že ministerstvo pracuje na metodice očkování, ve které pedagogy, včetně těch z mateřských a speciálních škol, explicitně zohlední.

Plaga uvedl, že nová verze vakcinační strategie neodpovídá původnímu záměru. "Obzvláště pracovníci v mateřských a speciálních školách musí být při vakcinaci maximálně upřednostněni," uvedl na twitteru. Formulace v nové verzi strategie podle něj může vyvolávat dojem, že očkováni pedagogických pracovníků má nižší prioritu, což neodpovídá situaci. Strategie zmiňuje pouze učitele základních škol.

"Obzvláště pracovníci v mateřských a speciálních školách, kde nejsou nastavena režimová opatření nepřetržitého nošení roušek, by měli být při vakcinaci maximálně upřednostněni. V tomto duchu budeme požadovat úpravu vakcinační strategie," popsal Plaga argumenty pro upřednostnění daných zaměstnanců.

"Vnímáme potřebu, aby měli možnost být očkováni všichni pedagogičtí pracovníci, a proto můžeme ujistit, že žádné pedagogy, ani ty z mateřských či speciálních škol, neopomeneme. Ministerstvo zdravotnictví pracuje na metodice pro očkování, v níž toto bude explicitně zohledněno," uvedla Peterová.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) učitelé