Hrozí kolaps? Nemocnice mají omezit péči a připravit se na pacienty s koronavirem!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: stars24.cz, ČTK

30. prosince 2020 18:33

Nemocnice nesmí podle dnes vydaného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví od čtvrtka 31. prosince přijímat pacienty na plánovanou odložitelnou péči. Musí také navyšovat kapacity pro pacienty s koronavirem.

Poskytovatelé následné a dlouhodobé péče mají podle opatření uvolňovat lůžka, aby bylo možné pacienty z akutních lůžek předkládat na oddělení následné péče. Podobné nařízení dopadlo na zdravotnická zařízení už na jaře, omezit péči měla znovu od 22. prosince.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes ve vyjádření pro ČTK uvedl, že růst počtu hospitalizovaných považuje za závažnější problém než růst počtu nakažených. V úterý se v nemocnicích léčilo nejvíc pacientů s covidem-19 za poslední měsíc. Z 5712 hospitalizovaných bylo 826 ve vážném stavu. Od 26. prosince jich přibylo přes 1000. Rozhodující podle Blatného bude první týden v lednu.

Podobné opatření ministerstvo přijalo 22. prosince, bylo ale mírnější. Nemocnice neakutní plánovanou péči musely jen omezit, nové opatření nařizuje její "okamžité zastavení".

"Tímto opatřením není dotčena kapacita zdravotnického systému určená pro poskytování neodkladné péče, u které by jejím neposkytnutím hrozilo bezprostřední ohrožení života, náhlá smrt, vážné ohrožení zdraví nebo vážné zhoršení zdravotního stavu," píše se v opatření.

Podle dat o kapacitě nemocnic z dnešního odpoledne je v nemocnicích zhruba 21.500 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a asi 30 procent z nich je neobsazených. Pro pacienty nakažené covidem jich je volných 794, před týdnem jich bylo 1075. Lůžek intenzivní péče je přes 3800, neobsazených je čtvrtina. Z více než 900 volných lůžek je pro covidové pacienty určeno 263, před týdnem bylo neobsazených 306. Umělých plicních ventilátorů je k dispozici ve všech nemocnicích téměř 2100, neobsazených je 43 procent, což je o tři procenta méně než před týdnem.

Většina nakažených novým typem koronaviru má lehký průběh nemoci a nepotřebuje pobyt v nemocnici. V případě nakažených seniorů je ale hospitalizace nutná skoro u třetiny. V úterý bylo nových případů odhaleno zatím nejvíc za jediný den, pozitivně vyšlo více než 16.000 testů. Vyšší počty podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové ještě nesouvisí s Vánocemi a případnými rodinnými návštěvami, řekla v České televizi. Přijatá přísnější opatření zavedená 27. ledna se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška zatím nemohla projevit a šíření nákazy zpomalit. V České televizi řekl, že se dá zlepšení očekávat až kolem 8. ledna.

Témata: nemocnice Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví Jan Blatný