Denní nárůst nakažených: Trend zůstal v pondělí stejný!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

8. prosince 2020 8:52 | Aktualizováno: 8. prosince 2020 9:07

V pondělí přibylo v Česku 4239 prokázaných případů covidu-19, což je opět více než před týdnem. Nakažených bylo o 666 víc než předchozí pondělí. Počet zemřelých od březnového začátku epidemie přesáhl 9000. Stoupl také podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů a počet hospitalizovaných.

Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Index protiepidemického systému PES je k dnešku znovu na 64 bodech. Třetí den je tak nad hranicí čtvrtého stupně pohotovosti. V Česku ale dál platí třetí stupeň a ministerstvo zatím přechod na vyšší stupeň nechystá.

Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, měla vláda podle metodiky PES zvážit přechod na vyšší stupeň. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale v pondělí po jednání vlády řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně. Zároveň ale ministerstvo od středy částečně zpřísňuje opatření proti covidu-19 oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň. Omezilo například otevírací dobu restaurací. Když ministerstvo PES v polovině listopadu zavádělo, uváděl Blatný, že má systém pomoci k větší čitelnosti situace a předvídatelnosti opatření.

Ministerstvo rovněž připravuje změnu výpočtu indexu PES, kdy se budou kromě tzv. PCR testů na covid-19 započítávat i rychlejší antigenní testy. Podle Blatného to zlepší rizikové skóre PES.

Nárůst množství nakažených koronavirem zrychluje vytrvale několik dní. Už od čtvrtka jsou denní nárůsty vyšší než za stejný den předchozího týdne. Předtím denní přírůstky od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních hodnot kolem 15.000 případů, klesaly.

V pondělí stoupl jak počet nových případů nákazy, tak jejich podíl na počtu provedených testů. Zatímco v neděli byl na zhruba 17,3 procenta, v pondělí se dostal na 20,7 procenta. V minulém týdnu podíl značně kolísal - od přibližně 16 procent až na téměř 26 procent.

K pondělku byl rovněž zaznamenán nárůst počtu lidí, kteří kvůli covidu-19 skončili v nemocnicích. Hospitalizovaných v pondělí přibylo oproti neděli o více než dvě stovky na 4348, z nichž přes 550 je ve vážném stavu. Hospitalizovaných je ale stále výrazně méně než před měsícem, kdy bylo v nemocnicích kolem 8300 lidí s covidem-19, tedy nejvíc od začátku epidemie.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno dohromady přes 551.000 případů covidu-19. Celkový počet zemřelých lidí s covidem-19 v pondělí dosáhl 9036. V posledních dnech se počty úmrtí za den držely pod jednou stovkou, zatímco ještě v první polovině listopadu se pohybovaly až kolem dvou stovek. Covidem-19 aktuálně v zemi trpí přes 57.000 lidí.

Nejrozsáhlejší šíření nákazy bylo v poslední době zaznamenáno na Havlíčkobrodsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 517 případů covidu-19. Rizikový index PES je k dnešku nejvyšší v Ústeckém kraji, kde dosáhl 76 bodů. To už je na spodní hranici pro nejvyšší pátý stupeň pohotovosti v protiepidemickém systému. Nejnižší je index nadále v Praze se 49 body.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví