Rozvolnění v ČR: Co se dnes mění?

Obchody

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. prosince 2020 10:09

Ode dneška se v Česku uvolní část opatření proti šíření nemoci covid-19. Po přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES mohou například znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Zcela skončí noční zákaz vycházení. Dál ale platí třeba povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.

Otevřené mohou být nově už všechny obchody bez výjimky, ne jen prodejny základních potřeb. Nadále ale platí omezení počtu lidí v obchodě na jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Restaurace, které zatím mohly mít otevřené jen výdejní okénko, mohou otevřít v době od 06:00 do 22:00. Je ale omezen počet hostů. Bez omezení mohou otevřít nyní hotely a další ubytovací zařízení.

Mohou se nově otevřít také všechny provozovny služeb. V případě kadeřnictví, kosmetik nebo pedikúry a manikúry platí stejně jako v obchodech omezení počtu zákazníků na jednoho na 15 metrů čtverečních a povinnost dvoumetrových rozestupů mezi klienty.

Dnes se rovněž z obecného omezení kapacity hromadných akcí na šest lidí zvyšuje limit až na 50 lidí venku a deset uvnitř. Svateb a pohřbů se může nově účastnit až 30 lidí. Sportovní akce se mohou nově konat i amatérské, ale jak na profesionální, tak na amatérské sportovní akce nemohou přijít diváci.

Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou. Kulturní akce se totiž i ve třetím stupni mohou konat jen bez diváků.

Školy se budou třetím stupněm pohotovosti řídit až od pondělí 7. prosince.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody