Zpomalování nárůstu počtu případů pokračuje! Česko rozvolňuje!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

3. prosince 2020 8:05

Zpomalování nárůstu počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve středu stále pokračovalo. Přibylo 4563 potvrzených případů nákazy koronavirem, o zhruba čtyři stovky méně než předchozí středu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Ve srovnání s minulým týdnem ale ubývá i testů.

V úterý tak podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu testů výrazně stoupl z pondělních 16,4 procenta na 23,6 procenta. Údaje o testování za středu zveřejní ministerstvo až dnes večer. Rizikový index protiepidemického systému PES už 11 dní v řadě zůstává na 57 bodech ze sta.

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních čísel kolem 15.000 nakažených denně. Od přelomu října a listopadu sice také klesá počet testů - z více než 40.000 denně na nynějších asi 22.000, ale postupně se snižuje i podíl potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů. Na začátku listopadu byl na rekordních 38,4 procenta, kdežto v pondělí 30. listopadu se dostal až na 16,4 procenta, nejníže za poslední dva měsíce. V úterý 1. prosince podíl stoupl, ale stále je mírně nižší oproti předchozímu úterý.

Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy koronavirem, testy potvrdily covid-19 celkem u více než 533.000 lidí. Aktuálně nemocí v zemi trpí přibližně 63.000 lidí, u většiny z nich má však covid-19 lehčí průběh. V nemocnicích skončilo k úterku jen 7,2 procenta z aktuálně nemocných. Počet hospitalizovaných v úterý oproti pondělku mírně klesl na 4667, z toho 611 lidí bylo ve vážném stavu.

Od začátku epidemie zemřelo dohromady 8515 lidí s covidem-19. Nárůst počtu zemřelých v poslední době podobně jako nárůst počtu nakažených zpomaloval. Na přelomu října a listopadu přibývaly denně i více než dvě stovky zemřelých. Minulý týden se už nárůsty držely těsně nad jednou stovkou. Tento týden v úterý přibylo 93 úmrtí a ve středu 50. Údaje o množství úmrtí za jednotlivé dny však ministerstvo většinou zpětně navyšuje.

Index rizika PES, se kterým souvisí zavádění opatření proti šíření covidu-19, se už od 23. listopadu stále drží na 57 bodech. To odpovídá třetímu stupni pohotovosti v protiepidemickém systému z pěti. Na třetí stupeň se Česko ale podle nedělního rozhodnutí vlády posunulo z dosavadního čtvrtého stupně až dnes. Otevřou se díky tomu všechny obchody, restaurace či provozovny služeb a částečně mohou obnovit provoz třeba muzea či zoo.

Situace v jednotlivých krajích Česka se ale různí. V Praze je rizikové skóre nejnižší se 47 body. Nejvyšší je naopak se 67 body hned v několika krajích - na Vysočině a v Olomouckém a Zlínském kraji.

Z jednotlivých okresů České republiky se v posledních dnech nejvíce šíří koronavirus na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno v přepočtu na 100.000 obyvatel asi 531 případů covidu-19.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví