Covid-19 v ČR: V neděli přibylo nejméně případů od 20. září!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

30. listopadu 2020 8:06

V neděli přibylo v Česku 1074 případů nemoci covid-19, což je nejméně od 20. září a zhruba o 400 méně než předchozí neděli. O víkendu je ale obvykle prováděno výrazně nižší množství testů než ve všední dny. Údaje o testování za neděli zveřejní úřad až dnes večer.

Úmrtí lidí s covidem-19 bylo za neděli 48, tedy nejméně od 11. října. Údaje o množství úmrtí za jednotlivé dny však ministerstvo většinou opakovaně zpětně navyšuje.  Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. 

Index protiepidemického systému PES zůstává osmý den v řadě na 57 bodech, což odpovídá třetímu stupni pohotovosti z pěti. Zatím ale v Česku stále platí opatření proti covidu-19 odpovídající čtvrtému stupni. Vláda v neděli rozhodla, že třetí stupeň pohotovosti bude platit až od čtvrtka 3. prosince. Budou tak moci otevřít restaurace, všechny obchody i provozovny služeb a skončí noční omezení volného pohybu. U škol bude třetí stupeň opatření platit až od pondělí 7. prosince.

V jednotlivých krajích se tzv. rizikové skóre PES značně liší. V Praze, kde je nejnižší, činí 42 bodů. Nejvyšší je s 69 body v Královéhradeckém kraji. Rozsah skóre pro třetí stupeň rizika je 41 až 60 bodů. Zatímco v Praze se tak situace blíží druhému stupni, v několika krajích je na úrovni čtvrtého stupně.

Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy koronavirem, testy potvrdily covid-19 celkem u zhruba 520.000 lidí. Nemocí nyní trpí přes 67.000 lidí, u většiny z nich má však covid-19 lehčí průběh. V nemocnicích skončilo podle posledních údajů k sobotě 28. listopadu 4565 lidí, tedy asi 6,7 procenta nemocných. Zemřelo od začátku epidemie dohromady 8138 nakažených.

Množství hospitalizovaných i denní nárůsty úmrtí v poslední době vytrvale klesají. Od začátku listopadu, kdy byly počty hospitalizovaných rekordní, se množství lidí s covidem-19 v nemocnicích snížilo skoro o polovinu. Denní nárůsty množství zemřelých byly na začátku listopadu až přes dvě stovky.

Nejvíce se v posledních dnech covid-19 šíří na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam přibylo 610 nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel. V ostatních okresech v Česku je nárůst případů za týden v přepočtu na obyvatele až o několik stovek nižší.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví