Rozvolnění ohroženo. Epidemie nezpomaluje tak, jak by měla!

Covid-19, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. listopadu 2020 9:03

Epidemie koronaviru v Česku nezpomaluje tak, jak si vláda představovala a plánovala. Není tak jisté, zda se od pondělí Česko v protiepidemickém systému PES přesune do mírnějšího třetího stupně, které předpokládá otevření obchodů, restaurací a služeb, byť s řadou omezení.

V několika krajích je totiž situace dál velmi riziková a reprodukční číslo na celostátní úrovni stoupá k hodnotě jedna. Rozvolňovat současná omezení bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nutné s rozmyslem. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odhadl pravděpodobnost rozvolnění už po prvním adventním víkendu padesát na padesát.

Stát mezitím chystá dobrovolné testování pomocí antigenních testů, které chce začátkem prosince nabídnout nejdříve učitelům a poté i dalším zájemcům. Chce tím co nejvíce oddálit a zpomalit nástup třetí vlny pandemie nemoci covid-19.

V posledních dnech klesá počet hospitalizovaných, denní přírůstky nakažených se pohybují kolem 5000 a rizikové skóre PES zůstává čtvrtý den na 57 bodech, což znamená ve třetím z pěti stupňů pohotovosti.

Takzvané reprodukční číslo ale stouplo na 0,96. Číslo udává průměrný počet dalších osob nakažených od jednoho pozitivně testovaného a je součástí rizikového skóre. Pokud by překročilo jedničku, zvýšilo by to skóre o pět bodů, což by při zachování bodů za další kritéria znamenalo návrat do čtvrtého stupně.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)