Počty nakažených opět rostou! Hrozí další zpřísnění opatření?

Andrej Babiš, Jan Blatný a Roman Prymula.

Autor: stars24.cz, ČTK

25. listopadu 2020 19:43

V úterý vzrostl v Česku podíl nově potvrzených případů nemoci covid-19 na počtu provedených testů na 26,3 procenta, což je nejvíce od 14. listopadu. Dnes také zatím k 18:00 přibylo více nakažených než minulou středu k večeru. Pokud se bude stav epidemie covidu-19 v některých okresech dál zhoršovat, hrozí zpřísnění pro celou ČR.

Už dnes ráno zveřejněný počet případů za úterý napovídal, že šíření nákazy po předchozím vytrvalém zpomalování zrychlilo. V úterý laboratoře odhalily 5857 lidí s covidem-19, asi o 1600 více než minulý týden. Předchozí úterý byl sice státní svátek, takže bylo provedeno méně testů než tento týden, ale i podíl nakažených na počtu provedených testů nyní stoupl. Přesáhl 26,3 procenta, zatímco ještě v pondělí byl na 19 procentech a minulé úterý činil zhruba 24,6 procenta.

I navzdory nárůstu je podíl odhalených případů na počtu testů v současnosti nižší než na přelomu října a listopadu, kdy dosahoval rekordních hodnot. Tehdy se podíl více než dva týdny vytrvale pohyboval nad 30 procenty a 4. listopadu vystoupal na 38,4 procenta, což bylo nejvíce od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku.

Dnes zatím k 18:00 přibylo v zemi 2678 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Oproti údajům za minulou středu k večeru je to asi o dvě stovky více. Od 1. března, kdy se v Česku objevili první nakažení, bylo zaznamenáno celkem přes 505.000 případů covidu-19.

Zatím však stále postupně ubývá hospitalizovaných. Na začátku listopadu, kdy byly zaznamenány i rekordní přírůstky nakažených kolem 15.000 denně, bylo v nemocnicích zhruba 8300 lidí s covidem-19. Teď je hospitalizovaných skoro o 3000 méně. Také podíl hospitalizovaných na celkovém počtu nemocných s covidem-19 je nyní nejnižší od začátku listopadu. Činí 6,97 procenta, což je nejméně od 7. listopadu. Nejvýše se v poslední době dostal podíl hospitalizovaných zhruba před týdnem, když 16. listopadu dosahoval téměř deseti procent z celkového počtu nemocných.

Rovněž denní nárůsty počtu úmrtí lidí trpících covidem-19 v posledních dnech klesají. V úterý zemřelo 109 lidí, což byl jeden z nejnižších denních počtů úmrtí od konce října. Na začátku listopadu se počet zemřelých za den pohyboval kolem dvou stovek. Dnes zatím k 18:00 zemřelo 32 lidí. Od začátku epidemie zemřelo 7611 nakažených.

Nejvíce se koronavirus v posledních dnech šíří na Havlíčkobrodsku, kde bylo za uplynulých sedm dní zaznamenáno zhruba 711 nakažených na 100.000 obyvatel. V ostatních okresech v Česku jsou počty nakažených v přepočtu na obyvatele většinou o několik stovek nižší.

Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo dnes na 57 bodech. Třetí den je tak ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Zvýšilo se ale tzv. reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Zatímco v neděli činilo 0,72, dnes stouplo na 0,93.

Blatný: Pokud se regiony budou zhoršovat, přijde zpřísnění pro ČR

Pokud se bude stav epidemie covidu-19 v některých okresech dál zhoršovat, hrozí podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zpřísnění pro celou ČR. V některých okresech, zejména na Vysočině nebo Pardubickém kraji, totiž rizikové skóre stále dosahuje pátého stupně rizika, zatímco jinde je dlouhodobě ve třetím. Udržet přísnější opatření regionálně ale podle ministra není možné, systém ho dovolí až při nižších stupních rizika.

"V současné době není vhodné cokoliv dělat regionálně, natož rozvolňování. Naopak kdyby se stalo, že ty okresy, ve kterých je situace nepříznivá, se budou dále zhoršovat, tak budeme spíše uvažovat o návratu do vyšších stupňů," uvedl ministr.

Připomněl, že rozdíl mezi současným čtvrtým stupněm a třetím, kam by se ČR mohla od příštího týdne posunout je otevření restaurací nebo obchodů. "Určitě si umíme představit, co by se stalo, kdyby v nějakém kraji byly obchody otevřené a v jiném ne. Nejenom, že by to bylo nespravedlivé, ale došlo by k velkému promíchání lidí," dodal.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes novinářům řekl, že přesun do třetího stupně rizika, který by další zmírnění opaření umožnil, není vůbec jistý. S tím souhlasí i Blaný. "Ve chvíli, kdy to ten systém dovolí, potom se to stane. Když to nedovolí, potom se to nestane," řekl. Žádné zásadní změny v protiepidemickém systému proto nechystá. "Záleží na tom, jak se bude epidemie vyvíjet a budeme postupovat podle té nastavené metodiky," doplnil.

Rizikového skóre odpovídající třetímu stupni dosáhla ČR poprvé v pondělí, udržet ho musí po sedm dní, aby ministerstvo vládě zmírnění protiepidemických opatření navrhlo. Ta by se kvůli tomu měla výjimečně sejít už v neděli, aby případné změny byly už od pondělí.

Skóre se vypočítává ze čtyř parametrů. Zatímco denní počty nakažených celkem a mezi seniory na 100.000 obyvatel za 14 dní klesají, reprodukční číslo od pondělí roste. To udává průměrný další počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Ještě v neděli bylo 0,7 a dnes už 0,93.

Podle ministra to je ale očekávaný jev. "Když klesá počet nově diagnostikovaných a přitom pořád ještě sklízíte to, co bylo z minula, tak je to docela logický a statistiky předvídaný postup. Výpočet to ovlivní, ale je to zohledněno v tom skóre," řekl na dotaz ČTK.

Posledním parametrem je pozitivita testů za posledních pět dní. V pondělí se výrazně zlepšila po změně metodiky, která započítá nově i PCR testy, které se dělají pro ověření antigenního testování v domovech pro seniory. Dosud se nezapočítávaly.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Jan Blatný