Počet nakažených klesá. Co to znamená pro Čechy?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. listopadu 2020 12:22

Kvůli klesajícímu počtu nově nakažených nemocnice mohou znovu provádět plánované neakutní operace, které musely v uplynulých týdnech odkládat kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem. Platí také mírnější restrikce.

Za snížením skóre PES je snížení podílu pozitivních testů, což bylo způsobeno započtením antigenních testů potvrzených testy PCR v posledním týdnu, uvedl Blatný. Denní podíl pozitivních testů se podle dat ministerstva drží už týden zhruba mezi 21 a 25 procenty.

Antigenní testy se pravidelně provádějí u klientů a zaměstnanců lůžkových sociálních zařízení. Pravidelné testování seniorů v domovech má skončit 4. prosince. Personál se má testovat do konce nouzového stavu, tedy do 12. prosince. Do té doby má trvat i zákaz návštěv v těchto sociálních zařízeních.

Platí také mírnější restrikce: může se scházet až šest lidí, zákaz vycházení začíná ve 23:00, tedy o dvě hodiny později než dosud. Nejpozději hodinu před půlnocí musí zavírat obchody s povoleným sortimentem a výdejní okénka restaurací. Svateb, pohřbů nebo bohoslužeb se může účastnit až 20 lidí.

Knihovny začaly nebo v nejbližších dnech začnou znovu půjčovat knihy, i když jen ty na dálku objednané a přes výdejní okénko. Mohou se sice konat teoretické i praktické závěrečné testy autoškol, jejich činnost ale dál komplikuje fakt, že cvičební jízdy i výuka jsou nadále zakázány.

Na upřesnění podmínek před nadcházející sezonou čekají lyžařské areály, které budou muset regulovat fronty u lanovek a vleků. Již nyní je jasné, že letošní adventní a vánoční doba bude bez větších společenských a kulturních akcí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)