Kde přibývá nejvíce nakažených? Tady je situace nejhorší, nemocnicím dochází kapacity!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. října 2020 13:16

Ve Zlínském kraji přibylo za úterý 1168 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, což je druhý nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Dosud rekordní nárůst byl zaznamenán v pátek, kdy v kraji přibylo 1198 nových případů nákazy. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Ve Zlínském kraji je od začátku pandemie evidováno celkem 19.359 nákaz novým koronavirem. Vyléčilo se dosud 6966 lidí, s nákazou se potýká 12.241 lidí. Kvůli onemocnění covid-19 v kraji od března zemřelo 152 lidí

Úterní nárůst je výrazně vyšší než v předešlých dnech. V pondělí ve Zlínském kraji přibylo 625 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, minulé pondělí jich bylo 594. V neděli pak přibylo 589 nakažených. Minulý týden od středy do soboty bylo zaznamenáno vždy kolem tisícovky nových případů,

Krajská nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně tento týden otevře zřejmě poslední lůžkovou stanici pro pacienty nakažené novým koronavirem. Získá tak další tři desítky lůžek. Pokud počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 dál rychle poroste, bude muset KNTB požádat o pomoc sesterské nemocnice ve Zlínském kraji, které se ale také potýkají se zaplněnými lůžky a nedostatkem personálu. "Další šancí je pak přesměrování pacientů do nemocnic v sousedních krajích," řekl dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Podle něho by tato krizová varianta mohla přijít na řadu příští týden.

Ve čtyřech krajských nemocnicích nyní leží celkem 443 pacientů s koronavirem, 56 z nich je na umělé plicní ventilaci. Nejvíce vytížená je právě zlínská nemocnice, jejíž personál se stará o 175 pacientů s covidem. KNTB má nyní osm lůžkových stanic pro covid pozitivní pacienty a devátou se chystá otevřít tento týden. Dalších 144 pacientů je v Uherskohradišťské nemocnici, ve Vsetínské nemocnici je 65 covidových pacientů a v Kroměřížské 59.

"Každý týden otevíráme minimálně dvě covidové stanice, třetina nových lůžek se ale zaplní za několik hodin od otevření a celá kapacita pak během několika dnů. Tímto způsobem už jsme přeměnili lůžka plicního, urologického, interního, rehabilitačního a ortopedického oddělení a také dvě lůžkové stanice centra klinické gerontologie," , uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel KNTB Radomír Maráček.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zlínský kraj nemocnice