Některá města covid neznepokojuje. Navzdory omezením plánují VÁNOČNÍ TRHY!

Vánoční trhy v Pardubicích

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. října 2020 21:57

Města ani přes nynější epidemii koronaviru neopustila myšlenku uspořádat i letos vánoční trhy. S tím, jak budou vypadat a v jakém rozsahu se uskuteční, většinou ale čekají na vyhlášení případných dalších epidemických opatření.

Zatím nejsou trhy zakázány. Kvůli zamezení shromažďování lidí radnice však předpokládají, že budou v menším rozsahu než v předchozích letech a bez doprovodných programů. Vánoční stromy a výzdoba by ale na náměstích měst neměly podle zjištění ČTK scházet.

Chybět budou tradiční velké vánoční trhy a doprovodné akce v Praze. Magistrát ale nechce oslavy Vánoc úplně vypustit, i z psychologických důvodů, a atmosféru na Staroměstském náměstí zajistí velký smrk a výzdoba. V úvahu podle radního Jana Chabra (TOP 09) přichází i několik stánků. Zrušení trhů se týká těch, které organizuje společnost Taiko v centru města. Trhy v některých městských částech by se v omezené variantě mohly konat. "Ale zatím je brzy předvídat," uvedl radní.

Naproti tomu ve Zlíně se zatím pokračuje v kompletních přípravách vánočních trhů, řekl dnes ČTK mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Trhy nadále chystají také v Ostravě. "Děláme vše pro to, abychom je mohli, byť třeba v omezeném režimu, zrealizovat," uvedla mluvčí centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Hana Mainušová. Radnice se podle ní bude snažit, aby zamezila shlukování lidí. O výzdobu v ulicích a vánoční strom na Masarykově náměstí občané určitě nepřijdou, doplnila mluvčí. "Kromě kluziště zatím počítáme se všemi atrakcemi, na které jsou Ostravané zvyklí," uvedla.

Vánoční trhy zatím nezrušily ani Pardubice, porušily by smlouvu s koncesionářem. "V tuto chvíli pracujeme s variantou, že trhy budou, čekáme na případná další nařízení," řekl primátorův náměstek Jan Mazuch (ODS). Vánoční strom na Pernštýnském náměstí nejspíš bude jako každý rok.

Na historickém náměstí v Chebu se stavbou pro vánoční trhy, které bývají rozsahem i návštěvností největší v Karlovarském kraji, už začali. V jaké podobě budou, město ještě neví a přípravy se zatím omezují na výzdobu, která by o Vánocích mohla na náměstí zůstat, i kdyby se trhy kvůli šíření nákazy konat nemohly, řekl starosta Antonín Jalovec (VPM). Už nyní je podle něj ale téměř jasné, že klasický program v celém rozsahu, včetně koncertů nebo slavnostního zahájení, nebude.

Vánoční trhy nemají chybět ani v Hradci Králové. Letos se podle mluvčí města Kateřiny Šmídové ale přesunou z Masarykova náměstí na Velké náměstí do prostoru ke katedrále svatého Ducha. Radnice také sníží počet vánočních stromů ze tří na dva a v plánu má město rozsvícení stromu na Velkém náměstí. Jeho podobu a organizaci nyní připravuje tak, aby byly v souladu se epidemickými opatřeními, uvedla mluvčí.

V Ústí nad Labem nebo v Kladně radnice s plánováním trhů vyčkávají a rozhodnou se podle situace. Nouzový stav může vláda ještě prodloužit. "Teprve po tomto datu bychom se definitivně rozhodli, zda akce proběhne či nikoli," řekla ČTK mluvčí města Romana Macová. Pokud by se trhy, koncerty a další věci spojené s Vánoci mohly konat, magistrát by nejprve vše konzultoval s krajskou hygienickou stanicí.

Také v Kladně jsou vánoční trhy podle mluvčí radnice Lenky Růžkové nyní otevřenou otázkou. S hromadnými akcemi v době adventu se ve městě ale nepočítá. Vánoční strom na náměstí Starosty Pavla ale bude a Kladno chystá adventní výzdobu i dalších míst.

Témata: vánoční trhy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)