Česko v lockdownu: Jaké služby jsou zavřené?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. října 2020 21:23

Kvůli vývoji koronavirové epidemie je od čtvrtka do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách.

Výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje mají prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

V provozu dále jsou autoservisy, poskytovatelé odtahů a odstraňování závad vozidel na silnicích, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, pokladní prodejny jízdenek, provozovny pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky a spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

Nařízení se nevztahuje také na banky. Ve velkých nákupních centrech jsou otevřeny také pouze prodejny, na něž se vztahují výše zmíněné výjimky. Restaurační zařízení v obchodních centrech budou uzavřena s možností nákupu jídla s sebou ve výdejových okénkách. Z vládního usnesení ale vyplývá, že by v nákupních centrech s plochou nad 5000 metrů čtverečních měly být provozovny stravovacích služeb úplně uzavřeny.

Přehled opatření, která přijala vláda kvůli šíření nového typu koronaviru: 

Omezení pohybu

- Od čtvrtka 22. října 06:00 do konce nouzového stavu 3. listopadu platí omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Podle twitteru ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) jsou povolené i cesty do přírody, nebo pobyt na chatách a chalupách, ovšem nejvýše do počtu dvou lidí (pokud se nejedná o členy jedné domácnosti). Od 14. října platilo omezení shromažďování na nejvýše šest osob.

- Počet účastníků svateb a pohřbů je omezen na deset osob (od pondělí 19. října začalo platit omezení počtu jejich účastníků na 30). Omezen je také počet účastníků demonstrací, a to na 100 osob ve skupinách nanejvýš po 20 lidech. Dosud platil limit 500 lidí na demonstraci.

Uzavření obchodů a služeb

- Od čtvrtka 22. října 06:00 do konce nouzového stavu 3. listopadu budou uzavřeny maloobchodní prodejny. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie nebo lékárny. Výjimku budou mít také prodejny pohonných hmot, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

- V provozu dále budou moci být autoservisy, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky a spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

- Omezeno je také poskytování ubytovacích služeb, a to s několika výjimkami. Kromě lidí, kteří dokončí ubytování zahájené před účinností dnešního rozhodnutí vlády, se to týká třeba služebních cest, ubytování pro lidi jimž byla nařízena pracovní povinnost nebo cizincům s pracovním povolením. Ubytovat se mohou také osoby, kterým byla nařízena izolace nebo karanténa, nebo lidé, přemístění ze zdravotnických či sociálních zařízení.

Omezení kontaktu se státní správou

- Vláda od čtvrtka 06:00 do 3. listopadu omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. Na tiskové konferenci Prymula upřesnil, že by se neměly tvořit fronty a lidé by se měli objednávat předem. "Všude tam, kde je to možné nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office," uvedl ministr zdravotnictví. Vláda také vyzvala ostatní zaměstnavatele k podpoře práce z domova, omezení prací, které nejsou nezbytné, a omezení kontaktu se zákazníky.

Stále platná opatření:

Uzavření škol

- Od středy 14. října do neděle 1. listopadu jsou pro prezenční výuku uzavřené všechny školy s výjimkou mateřských. Žáci a učitelé přešli na distanční výuku.

Uzavření provozoven stravovacích služeb

- Od středy 14. října do úterý 3. listopadu jsou zcela uzavřeny restaurace a bary. Platí také zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Uzavření kulturních a sportovních zařízení

- Od 9. října do 3. listopadu jsou uzavřeny posilovny, fitness centra, vnitřní bazény či koupaliště. Od 12. října se pak (také do 3. listopadu) zavřela divadla, kina, muzea či zoologické zahrady.

Nošení roušek

- Ode dneška do odvolání platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému (s výjimkou lidí z jedné domácnosti). Povinné jsou roušky i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti.

- Od 1. září platila povinnost zakrývání nosu a úst na úřadech, ve zdravotnických zařízeních, v zařízeních sociálních služeb a prostředcích veřejné dopravy. Od 10. září přibyla povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách budov, od 13. října byly povinné i na zastávkách veřejné dopravy.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika