Nová opatření jsou na stole. Co Česku hrozí?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. října 2020 10:47 | Aktualizováno: 11. října 2020 22:00

V Česku i přes nová omezení proti šíření koronaviru dramaticky přibývá nakažených, jen za pátek se covid-19 prokázal u rekordních 8618 lidí, v sobotu u 4635 dalších. Vládní politici označili situaci za alarmující a hovoří o dalším zpřísnění opatření.

Nárůst počtu nakažených je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) enormní a jasně dokládá exponenciální charakter současného vývoje epidemie covidu-19 v Česku. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí jeden infikovaný nakazí, se podle něj zvýšilo na 1,4, což indikuje nutnost zpřísnění opatření, uvedl Prymula bez dalších podrobností.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) považuje růst počtu nakažených za alarmující. Je podle něj otázkou, zda přijatá i připravovaná opatření stačí, nebo nastal čas pro radikální omezení po vzoru Izraele, který před třemi týdny vyhlásil celoplošnou uzávěru života.

Vládní politici označili situaci za alarmující, hovoří o dalším zpřísnění opatření a nevylučují, že Česká republika bude muset stejně jako na jaře přistoupit k tzv. lockdownu, tedy zásadnímu omezení života lidí i ekonomiky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že jakékoli rozhodnutí bude na expertní skupině epidemiologů, definitivně se rozhodne zřejmě po víkendu, kdy se sejde Bezpečnostní rada státu i vláda. Občany premiér vyzval, aby znovu dodržovali všechna platná opatření a pomohli tak zastavit šířící se epidemii.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika