Aktuální počet nakažených: V Praze přibylo za víkend nejvíce!

Praha

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. října 2020 9:57

V Praze se v sobotu potvrdila nákaza koronavirem u dalších 665 lidí. Je to sice dvakrát méně než v pátek, kdy přibylo rekordních 1386 případů nemoci covid-19, jde ale o dosud nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy laboratoře kvůli menšímu počtu testů odhalí méně nakažených.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v hlavním městě zaznamenáno přes 23.000 nakažených. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Z celkového počtu lidí pozitivních na covid v Praze se více než polovina vyléčila, aktuálně nakažených je přes 11.600. Počet úmrtí s covidem vzrostl v sobotu o tři, celkem v hlavním městě s covidem zemřelo 201 lidí.

Tento týden nárůst nových případů v Praze výrazně zrychlil. V pondělí jich bylo 458, v úterý a ve středu už přes 800 a ve čtvrtek více než 700. Nové maximum stanovil pátek, kdy byla v Praze poprvé překonána hranice jednoho tisíce potvrzených případů covidu za jeden den.

Za posledních sedm dní připadá v Praze na 100.000 obyvatel zhruba 373 případů nákazy. Nejhůř jsou na tom teď Náchodsko a Uherskohradišťsko s více než pěti sty nových nakažených na 100.000 obyvatel.

Praha patří na mapě ministerstva zdravotnictví mezi červené regiony, kde se covid šíří komunitně, takže se tam nedaří hledat konkrétní zdroje nákazy. Ve třetím stupni rizika je také Středočeský, Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj. Ostatní kraje jsou na takzvaném semaforu oranžové s počínajícím komunitním přenosem.

V celé zemi platí kvůli šíření koronaviru od 5. října nouzový stav a mimořádná omezení mnoha aktivit, od pondělí se zavádějí další. Kvůli špatné epidemické situaci lze čekat další zpřísnění.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Praha