Česko čekají od pondělí nová opatření! Dotknou se škol, kultury či sportu

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. října 2020 15:53 | Aktualizováno: 8. října 2020 16:21

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes informoval o nových opatřeních proti šíření koronaviru. Restrikce budou v platnosti od pondělí, kromě výjimek nebude možné uskutečnit žádné kulturní ani sportovní akce. Na 2. stupni základních škol se bude prezenčně učit pouze polovina žáků.

Od pondělí 12. října se na dva týdny zastaví kulturní akce, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Uzavření se týká divadel, kin, ale například i zoologických zahrad. Zrušeny budou veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob. Mohou se hrát mezistátní zápasy.

Restaurace budou muset zavírat nejpozději ve 20:00, u stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva. Provoz úřadů se omezí na dva dny v týdnu, vždy na pět hodin.

Na 2. stupni základních škol se od pondělí bude učit prezenčně polovina dětí, ostatní budou mít výuku on-line. Po týdnu se vymění, opatření potrvá 14 dnů.

Počty lidí nakažených novým typem koronaviru, kteří potřebují péči v nemocnici, mohou být podle ministra Prymuly bez přijetí dalších opatření za týden dvojnásobné. "Za další týden by mohla být kapacita zdravotního systému téměř vyčerpána," uvedl Prymula.

Ve vážném stavu je podle posledních dat více než 350 osob. "Prudce narůstající je počet osob, které vyžadují zásadní intenzivní péči. Kontinuálně narůstající je i počet zemřelých," uvedl ministr.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví kultura sport Školství