Počet nakažených v Praze je dnes REKORDNÍ!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

2. října 2020 19:09

V Praze přibylo za posledních 24 hodin 839 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Dosavadní maximum bylo 601 případů z minulého čtvrtka. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

Dosud bylo v Praze podle hygieniků zaznamenáno dohromady 14.421 případů covidu-19. Z nich se 6866 lidí z nemoci vyléčilo, 129 lidí zemřelo. V hlavním městě je aktuálně 7402 nakažených.

Na semaforu, který označuje regiony barvou podle rizika nákazy, je v nejvyšším červeném stupni Praha a nově také okresy Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů, 55, je oranžová, což znamená druhý stupeň nebezpečí.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové pokračuje v Praze negativní trend. "Neměnné zůstává, že pozitivní případy jsou tvořené zejména mladší generací. Pozitivní případy souvisí také především se školami a školními aktivitami spojenými s trávením volného času," uvedla Rážová v tiskové zprávě ministerstva zdravotnictví.

Většina nemocnic v hlavním městě zatím kvůli covidu-19 neomezuje plánovanou péči, jsou ale na navýšení kapacit pro pacienty s covidem připravené. Odložitelné výkony kromě onkologických omezila Fakultní nemocnice v Motole a částečně péči omezila také Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Některá zařízení shánějí další personál nebo mediky na výpomoc. Pacientů s koronavirem mají většinou kolem čtyř desítek.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Praha