V Česku přibylo téměř 3000 nakažených! Dál roste počet hospitalizovaných!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

25. září 2020 8:14

Laboratoře v ČR ve čtvrtek odhalily 2913 nových případů koronaviru. Je to druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie, minulý čtvrtek přibylo více než 3100 případů. V zemi je nyní 30.425 nakažených, většina s mírným průběhem nemoci. Stále ale roste počet hospitalizovaných a přibývá také lidí, kteří s covidem-19 zemřeli.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od března odhalily testy v ČR 58.374 nakažených. Z nich se 27.382 lidí z nemoci vyléčilo.

Nárůst potvrzených případů nákazy výrazně zrychlil v září. V předchozích měsících denní přírůstek ani jednou nepřekročil hranici pěti set nakažených, v září byl naopak pouze dvakrát pod ní. V tomto týdnu přibylo od pondělí do čtvrtka 9088 nakažených, v minulém týdnu to za stejné období bylo 7962 případů. Roste i počet testů. V posledních deseti dnech jich laboratoře šestkrát provedly více než 20.000.

V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 670 pacientů s koronavirem, z toho 131 v těžkém stavu. Oba údaje jsou nejvyšší od začátku epidemie v Česku. Od začátku září se počet hospitalizovaných zvýšil bezmála na čtyřnásobek, ve vážném stavu je přibližně třikrát více lidí než počátkem měsíce. Podíl hospitalizovaných z celkového počtu nakažených se ale pohybuje okolo 2,4 procenta, což je výrazně méně než na jaře, kdy byl i nad deseti procenty.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví mluvil o možném nedostatku nemocničních lůžek s ventilátory, pokud by nových případů přibývalo několik týdnů stejným tempem jako dosud. Zopakoval, že je třeba přestat rozlišovat mezi lůžky pro pacienty s covidem-19 a bez něj. Začít kapacity lůžek plánovat je potřeba zejména v Praze, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Od začátku září zemřelo v Česku 142 lidí s koronavirem, z toho téměř polovina za posledních sedm dní. Za celý srpen zemřelo 45 lidí s covidem a v červenci 35. Ministerstvo upozorňuje, že statistika zahrnuje úmrtí všech lidí, kteří byli pozitivně testováni na covid-19 bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí.

Nejhorší situace v posledních sedmi dnech je v Praze a blízkém okolí. V hlavním městě a v sousedním okrese Praha-východ je shodně zhruba 205 nakažených na 100.000 obyvatel. Následují okresy Praha-západ, Liberec, Hodonín a Uherské Hradiště kde je v uplynulých sedmi dnech zhruba 173 až 175 nakažených na 100.000 obyvatel. Okresů s více než 100 nakaženými na 100.000 případů je v Česku už více než 30.

V Praze přibývají v posledních dnech nakažení rekordním tempem. Od středečního do čtvrtečního podvečera hygienici hlásili 601 případů. Hlavní město proto chystá zvláštní opatření. Bude s ministerstvem spolupracovat na přesunu hospitalizovaných pacientů bez příznaků do domácího léčení, uvedl po jednání s Prymulou primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Vedení Prahy chce také jednat s ministerstvy zdravotnictví a školství o šíření covidu-19 v pražských školách, zasažených je jich několik desítek.

V celé zemi ministerstvo rozšířilo mimořádná opatření od čtvrtka. Restaurace a bary musí mít zavřeno od 22:00 do 06:00. Omezen je také počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích na 2000, na vnitřních na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory. Venkovní akce na stání se mohou konat pouze do účasti 50 osob, nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí. Výjimkou jsou schůze ústavních orgánů, soudů, výstavy nebo trhy a veletrhy.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví