Počet nových případů covidu opět vystoupal nad 1000!

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

22. září 2020 8:12

Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru za jeden den stoupl v Česku opět nad tisíc. V pondělí přibylo 1476 nakažených, zhruba o 500 více než v neděli. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 50.764 případů onemocnění covid-19, zhruba polovina se už vyléčila, zemřelých je 522.

Aktuálně nakažených je tak 24.817 lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných je 494 pacientů, z toho 101 ve vážném stavu, což je nejvíc od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Počty nakažených i hospitalizovaných se v zemi výrazněji zvyšují v posledních dvou týdnech. V úterý 8. září denní nárůsty potvrzených případů koronaviru poprvé překonaly tisícovku, minulou středu dva tisíce a ve čtvrtek tři tisíce. Tehdy laboratoře zaznamenaly 3128 pozitivních testů, dosud nejvíce za jeden den. Jen od začátku září přibylo v Česku přes 26.000 potvrzených případů onemocnění covid-19.

Nárůst počtu nových případů podle ministerstva souvisí s velkým objemem testů. Týká se už ale většiny okresů, nejde o omezený počet jasně popsaných ohnisek nákazy, uvedl úřad. Nejvýrazněji se nákaza šíří v Praze. V hlavním městě hygienici za posledních sedm dní potvrdili přes 218 případů v přepočtu na 100.000 obyvatel, následuje Praha-východ se zhruba 195 případy a Uherskohradišťsko s přibližně 181 případy. Na okres Praha-západ připadá 176 případů, na Kroměřížsko 172 a na Liberecko 167 případů.

Na aktualizované mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem je v oranžovém stupni pohotovosti 28 okresů. Praha zůstala ve třetím červeném stupni, který značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos. Zbylé okresy jsou zelené. Žádný okres v Česku tak už nemá bílou barvu, která znamená nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy.

V pondělí oznámil rezignaci na funkci ministra zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Prohlásil, že odchodem chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru v době, kdy se situace v Česku výrazně zhoršila. Novým ministrem je Roman Prymula (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) ho dnes ráno uvede do úřadu. Vláda v pondělí kvůli poslednímu vývoji epidemie znovu aktivovala Ústřední krizový štáb.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví