Ministr zdravotnictví Vojtěch odstupuje z funkce! Nahradí ho Prymula!

Adam Vojtěch (ANO)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

21. září 2020 8:21 | Aktualizováno: 21. září 2020 11:32

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí ráno oznámil, že odstupuje z funkce. V čele resortu jej nahradí jeho někdejší náměstek Roman Prymula. Potvrdil to premiér Andrej Babiš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se rozhodl po necelých třech letech odstoupit z funkce. Novinářům dnes řekl, že premiérovi Andreji Babišovi (ANO) už předal rezignaci. Poslancem zůstává. Uvedl, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie koronaviru, která v posledních dnech nabývá na závažnosti.

"Dělali jsme všechno pro to, abychom ochránili naše občany před nákazou a troufám si tvrdit, že jsme to v první vlně zvládli velmi dobře," uvedl ministr. Je přesvědčen, že udělal pro zvládnutí epidemie maximum. "Nemám se zač stydět," řekl. Odchodem chce vytvořit prostor pro "nové řešení epidemie koronaviru, která nás bude dál provázet".

Na rezignaci již zareagoval premiér Andrej Babiš, který odstupujícímu ministrovi poděkoval za vykonanou práci. "Jsem přesvědčen, že kdyby veškerou svou energii nemusel vydat na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví," napsal na twitteru s tím, že na ministerstvu "udělal víc práce než většina jeho předchůdců".

"A boj s první vlnou viru zvládnul neuvěřitelně. Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít," dodal Babiš.

Premiér před polednem oznámil, že se do čela úřadu postaví Roman Prymula. "Pan prezident mi slíbil, že mému návrhu dnes vyhoví, tak aby mohl být nový ministr zdravotnictví uveden zítra do úřadu," uvedl na twitteru. Schůzka nového šéfa resortu s prezidentem Milošem Zemanem je v plánu od 14 hodin na zámku v Lánech. 

Témata: Adam Vojtěch (ANO) ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula