Počet nových případů covidu klesl po šesti dnech pod 1000!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

21. září 2020 8:12

Přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku klesl po šesti dnech pod tisíc. V neděli jich přibylo 985, což je zhruba polovina sobotního nárůstu. O víkendu ale laboratoře zpravidla méně testují. Přibližně o polovinu klesl počet pozitivních testů i předchozí neděli, v pracovních dnech pak počty opět vzrostly, maximem je čtvrtečních 3129 případů.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 49.290 případů onemocnění covid-19, zhruba polovina se už vyléčila, zemřelých je 503. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Aktuálně nakažených je 24.032 lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných je 503 lidí, z toho 87 ve vážném stavu.

Počty nakažených i hospitalizovaných se v zemi výrazněji zvyšují v posledních dvou týdnech. V úterý 8. září denní nárůsty potvrzených případů koronaviru poprvé překonaly tisícovku, minulou středu dva tisíce a ve čtvrtek tři tisíce. Spolu s tím přibývá nakažených, kteří skončili v nemocnicích. Za posledních 14 dní se jejich počet více než zdvojnásobil. Nemocnice podle ministerstva zdravotnictví ale zvládnou násobně víc pacientů s covidem, a to i vážných případů.

Zároveň se však více testuje. Zatímco v srpnu počet testů za den jen jednou překročil 10.000, minulý týden kromě soboty počet testů neklesl pod 17.000 a ve čtvrtek překročil rekordních 23.000. V sobotu laboratoře provedly 14.785 testů, o téměř 6000 méně než v pátek. Nicméně podíl prokázaných nákaz na počet testů dosáhl v sobotu téměř 14 procent. Vyšší byl tento podíl jen 10. března, kdy ale bylo testů pouze 165. Počet nedělních testů zveřejní ministerstvo dnes vpodvečer.

Nákaza se v současné době nejvýrazněji šíří v Praze. V hlavním městě hygienici za posledních sedm dní potvrdili téměř 217 případů v přepočtu na 100.000 obyvatel, následuje Uherskohradišťsko se zhruba 202 případy a Kroměřížsko s přibližně 194 případy. Na okres Praha-východ připadá 185 případů, na Liberecko 182 a na okres Praha-západ 180 případů. Přes 150 nakažených na 100.000 obyvatel mají Berounsko, Plzeň-město a Chebsko.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly lze v dohledné době očekávat denní přírůstky mezi 6000 až 8000. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, se podle něj nyní blíží 1,8. Řekl to v neděli v Partii televize Prima.

Ode dneška se v Praze, Středočeském kraji, na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem vrací povinnost nosit roušky na venkovní akce, kde se sejde více než 100 lidí. Dosud je lidé museli mít stejně jako v ostatních regionech ČR ve vnitřních prostorech a v dopravních prostředcích. V hlavním městě zároveň mají vysoké školy ode dneška vyučovat jen na dálku.

Kvůli pomoci hygienikům by pak mělo být podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) spuštěno tzv. sebereportování, při kterém bude moci pozitivně testovaný člověk na covid-19 vyplnit webový formulář s informacemi o svých kontaktech. Kabinet by o tom dnes měl debatovat, stejně jako o budoucích opatřeních proti šíření nákazy. Vláda také na dnešním zasedání obnoví činnost Ústředního krizového štábu. Ráno má k aktuální situaci ministerstvo zdravotnictví tiskovou konferenci, večer vystoupí premiér Andrej Babiš (ANO) s televizním projevem. Proslov se pravděpodobně bude týkat koronavirové epidemie.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví