DRUHÁ VLNA epidemie je v Česku! Podle vědců hrozí až 10 000 nakažených denně!

Roman Prymula

Autor: stars24.cz, ČTK

13. září 2020 13:16

V České republice je druhá vlna koronavirové epidemie. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Za 14 dnů až tři týdny může podle něj být v nemocnicích stejný počet hospitalizovaných jako na jaře.

Pokud by se nákaza šířila tak explozivně jako dosud, nemocnice se mohou dostat na limity kapacity vyhrazených lůžek pro pacienty s covidem-19. Pokud by se nedělala žádná opatření, na limitní kapacitě by české nemocnice mohly být na konci října, uvedl.

Vyhlášení druhé vlny je podle Prymuly formální záležitost, ale současný stav se za ni už dá považovat. Nyní sledujeme vyšší nárůst potvrzených případů, než byl v první vlně, a mezi aktuálními růsty a těmi na jaře byla prodleva, řekl Prymula.

Dodal, že v současné době je nutné křivku nákazy "oploštit". Pokud by se to zhruba za tři týdny nepovedlo, mohla by se v nemocnicích znovu otevřít i covidová oddělení, řekl dále Prymula. Opatření, která by křivku dramaticky změnila, aby okamžitě počet nákaz pokles, podle Prymuly nejsou. Je ale jasné, že dominuje vzdušný přenos na krátkou vzdálenost. Jako příklad Prymula označil zpívání lidí vedle sebe. Lidé by se proto alespoň měsíc měli vyhnout oslavám, aby se rostoucí křivku nakažených podařilo snížit.

Nárůstu nakažených se obává také evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr. V pořadu Partie televize CNN Prima News dnes uvedl, že za týden bude v Česku každý den pozitivně testováno až 4000 lidí, za dva týdny bude dokonce deset tisíc nakažených denně. "S tím žádná epidemilogická opatření už nehnou, tak to prostě bude," řekl v debatě Flegr. Smrtnost očekává okolo jednoho procenta. Mezi lidmi jsou podle něj nyní už jiné kmeny viru než před měsícem.

Epidemiolog Jiří Beran ale s Flegrem nesouhlasí. Smrtnost přirovnává k běžnému respiračnímu onemocnění. "Já se nebojím. Smrtnost klesá. V tuto chvíli je kolem 0,2 desetiny procenta," řekl Beran v Partii.

Počty nových případů covidu-19 v ČR rostou téměř nejrychleji z Evropské unie. V sobotu přibylo v ČR rekordních 1541 nakažených, což je téměř o 100 více než v pátek. Ve volných dnech přitom laboratoře zpravidla testují méně. Sobotní počet testů ministerstvo zdravotnictví zveřejní dnes navečer. V zemi je nyní více než 13.700 nakažených, většinou s mírným průběhem nemoci. S covidem-19 bylo v sobotu hospitalizováno 297 lidí, z toho 69 v těžkém stavu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula Jaroslav Flegr