Kdy se zavřou další školy? Počet zařízení s covidem narůstá, místy je téměř všude

Děti ve škole, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. září 2020 8:51 | Aktualizováno: 14. září 2020 21:56

Kvůli koronaviru je nyní v Česku zavřená zhruba dvacítka mateřských, základních či středních škol. Jde o zařízení, kde se nemoc objevila v pedagogickém sboru a učitelé museli do karantény. Na dalších asi sedmi desítkách škol nemoc covid-19 ovlivnila výuku, v karanténě jsou buď celé třídy, nebo skupiny žáků. A například v Praze lze v každé části nalézt školu, kde je někdo nakažený.

Koronavirus se objevil v 18 středočeských školách. Dvě už dříve odložily zahájení výuky, ostatní mají v karanténě pouze nejbližší rizikové kontakty, případně kolektivy. V Praze byla podle údajů na webu pražské hygienické stanice k dnešku přijata opatření kvůli nákaze žáků nebo učitelů také v 18 školách i v jednom dětském domově. Zcela uzavřeno bylo dočasně šest pražských škol, v ostatních zařízeních byly uzavřeny jen některé třídy. Všichni žáci se podle hygieniků nakazili mimo školu.

Školy s výskytem koronaviru byly zaznamenány podle hygieniků téměř ve všech pražských obvodech. Kvůli nákaze zahájí školní rok se zpožděním třeba základní škola Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze 13, ZŠ profesora Švejcara v Modřanech či waldorfská ZŠ v Jinonicích. Zavřená je do čtvrtka i mateřská škola K Podjezdu v Praze 4. Mluvčí magistrátu Vít Hofman sdělil ČTK, že v části škol jsou v karanténě jen jednotlivé třídy nebo několik žáků či pedagogů. Například základní škola Antonína Čermáka v Praze 6 dnes oznámila, že žáci druhého stupně se budou učit on-line.

V Plzeňském kraji nový školní rok nezačal na Masarykově gymnáziu v Plzni a v základní škole v Tachovské ulici v Plzni. Tento týden přerušila výuku také Benešova základní škola v plzeňské části Doudlevce. Kvůli karanténě zaměstnanců je uzavřena i mateřská škola Gagarinova v Přešticích a přeštická základní umělecká škola. Školní rok nezačal ani ve školce v Čížkově na Plzeňsku.

V Moravskoslezském kraji koronavirus ovlivňuje výuku na třech školách. Zcela uzavřena musela být od pondělí Základní škola Aleše Hrdličky v městské části Poruba, kde měla pozitivní test vychovatelka družiny. Nově koronavirus ovlivnil i výuku na ostravském Matičním gymnáziu. S problémy se potýká také 8. ZŠ ve Frýdku-Místku, v karanténě jsou tři třídy a několik pedagogů.

V Jihomoravském kraji dnes otevřely hodonínské ZŠ Očovská a ZŠ U Červených domků, které dosud nezahájily školní rok kvůli karanténě učitelů. Kvůli onemocnění a karanténě pedagogů je do pátku zavřená Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola Znojmo, od pondělí je ze stejného důvodu zavřená MŠ a ZŠ Školní Kyjov.

V Olomouckém kraji odložila začátek roku škola v Horní Moštěnici na Přerovsku. Otevřít by se měla ve středu. Podle hygieniků další případ v kraji zaznamenán nebyl. V Královéhradeckém kraji se omezení týkají sedmi škol. Uzavřena je mateřská škola v Lánově na Trutnovsku, v dalších je v karanténě jedna třída. Minimálně jeden případ koronaviru se objevil na 11 školách v Libereckém kraji. Jde o tři střední a osm základních škol. Omezení a karanténa se ale na postižených školách většinou týká jen jedné třídy. Zcela zavřená je od začátku září pouze Základní škola ve Frýdlantu, která má tři pracoviště. Provoz na dvou z nich se obnoví ve středu úplně a na třetím alespoň pro první stupeň.

V Ústeckém kraji je kvůli nákaze koronavirem na Děčínsku zavřená mateřská škola Klostermannova. Kvůli nemoci jde na Děčínsku do karantény také jedna třída základní školy a jedna třída gymnázia na Litoměřicku.

Na Vysočině se nákaza vyskytla v Třebíči na dvou gymnáziích, dvou základních školách a jedné škole mateřské. Je také na Střední uměleckoprůmyslové škole Jihlava-Helenína a v základní škole v Novém Rychnově na Pelhřimovsku. V některých školách je v karanténě celá třída, jinde jen jednotlivci.

Karlovarská hygiena eviduje k dnešku potvrzené případy v pěti školách. Jde o dvě střední, jednu základní, jednu mateřskou školu, dům dětí a mládeže a školní jídelnu. Protiepidemická opatření zatím omezila provoz šesti středních škol zřizovaných Pardubickým krajem. V karanténě jsou celé třídy nebo skupiny studentů. Krajská hygienická stanice ve Zlínském kraji evidovala k pondělku deset škol s omezeným provozem, šlo o dvě mateřské, pět základních a tři střední školy.

Není vyloučeno, že v dalších dnech nebudou přibývat další školy. Plošné zavírání zatím není na pořadu dne, v krajním případě k němu ale dojít může, záleží na aktuální situaci a na počtu nakažených poté, co se do nich promítnou právě čísla z otevření škol. Navzdory tomu je už nyní Česko třetí nejzasaženější zemí EU a čísla rostou oproti většině jiných států raketovou rychlostí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství