Humpolec: Nákaza v domově seniorů, covid má 14 klientů!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

5. září 2020 9:01 | Aktualizováno: 5. září 2020 10:46

V jednom oddělení domova pro seniory v Humpolci na Pelhřimovsku, který zřizuje Kraj Vysočina, potvrdily testy covid-19 u 14 klientů a čtyř zaměstnanců. Dvě klientky jsou hospitalizovány. Už ráno domov potvrdil nákazu 11 klientů a jedné z pracovnic. V zařízení je zákaz návštěv. Vyplývá to z informací krajského úřadu a hygienické stanice.

Domov má dvě samostatné budovy. Nákaza se rozšířila v pracovišti v Lužické ulici. Testování klientů začalo kvůli potvrzení koronavirové nákazy u jedné z pracovnic. Původně se testovali jen klienti s klinickými příznaky, řekl ČTK Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice. "Je to tam rozdělené na dva bloky, v bloku A je to celé v pořádku, tohle všechno se týká bloku B," řekl Kos.

Zdravotní stav většiny klientů domova je dobrý, nemoc má u nich mírné až zanedbatelné příznaky. Pouze dvě klientky musely být k dnešnímu dni hospitalizovány, uvedl Kraj Vysočina ve tiskové zprávě.

V péči domova je celkem 162 klientů, jejichž průměrný věk je 82 let. Na oddělení s covidem je momentálně 39 klientů a pracuje tam 19 zaměstnanců, řekl ředitel nemocnice Petr Vaněk. Oddělení nezasažené koronavirem má 35 klientů a také 19 zaměstnanců. Budova v Máchově ulici má 88 klientů. Podle kraje patří domov mezi největší zařízení pro seniory v kraji.

Na Vysočině od začátku pandemie onemocnělo 792 lidí. V souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji 15 lidí, většinou klientů jihlavského Alzheimercentra, jež s koronavirem bojovalo asi před měsícem, nebo domova v Břevnici na Havlíčkobrodsku, kde se koronavirus rozšířil v březnu.

V posledním týdnu přibylo nejvíc nemocných v kraji na Třebíčsku. Podle semaforu ministerstva zdravotnictví hodnotícího míru nebezpečí nákazy je zelený. Hygienici ale v nejbližších dnech žádná mimořádná opatření na Třebíčsku nechystají. "Situace na Třebíčsku se bude vyhodnocovat v pondělí," řekl Kos.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) senioři důchodci