V Česku v pátek přibylo téměř 800 NAKAŽENÝCH!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

5. září 2020 8:10

V pátek laboratoře v Česku potvrdily nákazu novým koronavirem u 798 lidí, to je nejvíc za jeden den od začátku epidemie. Počty nakažených výrazně rostou od 1. září, dosavadní maximum bylo tento týden překonáno počtvrté za sebou.

Předchozí rekord ze čtvrtka činil 679 nových případů, v pátek denní přírůstek nakažených téměř pokořil hranici osm set. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je skoro 7800. U většiny z nich má nemoc covid-19 mírný průběh, mnozí jsou úplně bez příznaků. V nemocnici jich bylo 190, tedy méně než tři procenta. Za uplynulý týden se počet hospitalizovaných i těch, kteří jsou ve vážném stavu, zvýšil o 30 procent. Intenzivní péči v nemocnicích podle posledních údajů potřebuje 44 pacientů.

Celkem se za víc než půl roku od prvních potvrzených případů koronaviru v Česku nakazilo skoro 27.250 lidí, z nich se přes 19.000 už vyléčilo a 429 zemřelo. V úterý, první zářijový den, přibylo 504 nových případů covidu, čímž se vyrovnalo dosavadní maximum z 21. srpna. V dalších dvou dnech přesáhl denní přírůstek infikovaných hranici 600 a v pátek se přiblížil osmi stovkám.

Česká republika má v těchto dnech nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Od 1. září se v celé zemi znovu rozšířila povinnost nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorech, například ve veřejné dopravě či úřadech. Další zpřísnění čeká v následujících dvou týdnech Prahu, kde podle ministerstva zdravotnictví začíná komunitní přenos.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 86 nových případů covidu-19. Víc než šest desítek nakažených 100.000 obyvatel za uplynulý týden evidují okresy Svitavy, Praha a Beroun. Za celé trvání epidemie má z krajů nejvíce potvrzených případů hlavní město, kde testy dosud odhalily přes 6300 lidí pozitivních na koronavirus.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zveřejnilo aktualizovanou mapu okresů podle míry rizika nákazy, takzvaný semafor. Praha zůstala na druhém oranžovém stupni rizika ze tří, podle ministerstva zdravotnictví je nejvýznamnějším lokálním ohniskem v Česku. V zeleném stupni je aktuálně deset okresů, zejména ve středních Čechách kolem Prahy a také na jižní Moravě.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví