V Česku již podruhé přibylo přes 500 nakažených za den!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. září 2020 8:08

Denní přírůstek případů koronaviru v Česku podruhé od březnového začátku epidemie přesáhl 500. Za úterý přibylo 503 nakažených, což je podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví prakticky stejný počet jako dosavadní rekord z 21. srpna.

Celkem už se v zemi nakazilo 25.117 lidí, z toho se víc než 18.000 už vyléčilo a 425 nemocných s nemocí covid-19 zemřelo. Počet aktuálně nemocných vzrostl na 6576. Počet úterních testů zveřejní ministerstvo na webu večer.

Od prvního zářijového dne je v celé republice znovu povinné zakrývat si nos a ústa ve veřejné dopravě, na úřadech či zdravotnických zařízeních, na vnitřních akcích od stovky účastníků a v některých školách.

První případy koronaviru se v Česku objevily před půl rokem, v poslední době přibývá několik stovek nemocných denně. Denní přírůstek 500 případů země poprvé překonala 21. srpna, kdy podle revidovaných údajů laboratoře potvrdily 502 infikovaných. Dosavadní maximum z 27. března bylo 377.

U většiny lidí má nemoc mírný průběh, v poslední době ale roste počet hospitalizovaných. V nemocnici bylo s covidem podle posledních údajů 166 lidí, což je nejvíce od 11. května. V těžkém stavu je 34 z nich. Podíl hospitalizovaných mezi momentálně nemocnými ale zůstává poslední zhruba měsíc pod třemi procenty.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 61 nových případů covidu-19. Následuje Praha se 46 případy na 100.000 obyvatel za uplynulý týden, víc než čtyři desítky nakažených v přepočtu na obyvatele evidují také okresy Třebíč a Mělník.

První případy nákazy koronavirem se v Česku objevily 1. března, první člověk s covidem zemřel o tři týdny později. Zhruba od poloviny března začala vláda zavádět plošná opatření proti šíření koronaviru, která dosud nebývalým způsobem omezila volný pohyb a cestování, podnikání nebo každodenní aktivity. Postupné uvolnění přišlo před prázdninami, restrikce se od té doby omezovala převážně na lokální ohniska. Kvůli pokračujícímu nárůstu nemocných i zářijovému návratu dětí do škol a lidí z dovolených ale stát znovu plošně zpřísnil nošení roušek na veřejnosti.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví