Školy v karanténě plánují náhradní řešení! Co děti čeká?

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

1. září 2020 18:05

Ve Fakultní základní škole PedFUK v Praze 13 a v ZŠ profesora Švejcara v Praze 12, které se kvůli karanténě dnes neotevřely, bude v tomto týdnu spuštěna distanční výuka. Dnes to ČTK řekli ředitelé škol Petr Vodsloň a Ondřej Lněnička. Pedagogové jsou v karanténě kvůli potvrzené nákaze covidem-19 u učitelů.

Fakultní základní škola PedFUK v ulici Mezi školami v Nových Butovicích plánuje podle jejího ředitele Vodsloně do pátku na svou webovou stránku umístit pro žáky úkoly a spustit online výuku. Ta se nyní připravuje, zapojí se do ní všichni učitelé a bude se týkat všech žáků školy. Cílem je, aby žáci nezameškali výuku, která je jim nyní v budově školy znemožněna.

Povinná karanténa by zde však mohla být kratší, než bylo hygieniky na konci srpna stanoveno. Děti by mohly do školy nastoupit dříve než 14. září, jak je nyní předběžně v plánu. Závisí to mimo jiné na výsledku jednání ředitele s hygieniky. "Podle výsledků prvního testu chci jednat s Krajskou hygienickou stanicí o změně na desetidenní karanténu a bez druhého testu," uvedl ředitel. Dodal, že podle platného nařízení Krajské hygienické stanice hlavního města musí všech 65 pracovníků školy včetně vedení, kteří jsou nyní v 14denní karanténě, být na konci karantény opětovně testováno a až poté jim bude umožněný nástup do zaměstnání.

V modřanské škole spustí distanční výuku v tomto týdnu, řekl ředitel školy Lněnička. Většina učitelů je nyní v karanténě, do kdy bude škola uzavřená zatím podle ředitele není jasné. Podle radního pro školství v Praze 12 Petra Prchala (TOP 09) je celý učitelský sbor v karanténě do středy 9. září. "Předpokládáme, že po vydezinfikování objektu bude od 10. září zahájen běžný provoz," uvedl. Mluvčí Prahy 12 Olga Novotná na webu radnice uvedla, že ředitelské volno ve škole v Mráčkově ulici bylo prodlouženo do pátku 4. září.

Kvůli nákaze mezi pedagogickým sborem se dnes neotevřely asi dvě desítky škol v republice. Mezi nimi je i ZŠ waldorfská v Praze 5 - Jinonicích. Podle informací na webu tato škola předběžně počítá se začátkem školního roku v pondělí 14. září.

Zda bude po návratu do nyní uzavřených škol zavedeno povinné nošení roušek u dětí a zaměstnanců ve společných prostorách zatím není jasné. Ředitel školy v Praze 13 to zvažuje. Roušky zavedly například některé školy v Praze 9 a většina škol v Praze 6. Opatření ředitelé škol nařídili v návaznosti na to, že hygienici v pátek zařadili Prahu do druhého stupně rizika nákazy koronavirem. Pro hlavní město ale nebyla zavedena žádná přísnější opatření, než platí ve zbytku republiky. Rozhodnutí o povinném nošení roušek ve společných prostorách tak je na ředitelích.

Žákům se dnes otevřela většina českých škol. Do prvních tříd nastoupilo asi 107.800 dětí. Celkem letos do základních škol chodí zhruba 961.200 dětí, tedy přibližně o 8300 víc než loni.

Témata: děti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství