POZOR! Žáci těchto škol budou muset nasadit roušky!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

31. srpna 2020 17:57

Roušky budou žáci povinně nosit jen na některých základních školách v Praze. Většina ředitelů nošení roušek v uzavřených prostorách nařizovat nebude. Plošné nařízení nyní neplánují ani oslovené pražské radnice. Na dotaz ČTK to dnes uvedli ředitelé škol a radní městských částí.

Hygienici v pátek zařadili Prahu do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem, nezavedli ale pro hlavní město žádná přísnější opatření, než platí ve zbytku republiky.

Radnice pražských městských částí nechávají kompetence v rozhodování o zavádění opatření v rukou ředitelů škol. "Ředitelé nejlépe znají své složení pedagogického sboru, uspořádání tříd a společných prostor v budově a naplněnost jednotlivých tříd," uvedla radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková (ODS).

Vzhledem k současné epidemiologické situaci v hlavním městě zavedla nošení roušek ve společných prostorách většina škol Prahy 6. Od 1. září budou roušky povinné například v ZŠ a MŠ Červený vrch, v ZŠ a MŠ Na Dlouhém lánu, v ZŠ Ruzyně, v ZŠ Marjánka, v ZŠ Norbertov nebo v ZŠ Petřiny. Školy to uvedly na svých webech.

Naopak v ZŠ a MŠ Antonína Čermáka v Praze 6 podle ředitele školy Petra Karvánka nebude pro žáky ani pracovníky školy povinnost nosit roušku. Jako na většině oslovených škol se nebude omezovat ani provoz školní družiny, školní stravování nebo kroužky pro děti. Výjimkou je pohyb dospělých osob po budově. "Žáky nebude možné doprovázet až do vnitřních prostor školy, stejně tak nebude možné vyzvedávat žáky z jednotlivých tříd po skončení výuky nebo z družiny," doplnil Karvánek na webu školy.

Roušky pravděpodobně nebudou muset mít ani školáci navštěvující školy v první, ve třetí a ve dvanácté městské části. Potvrdili to radní pro školství v Praze 12 Petr Prchal (TOP 09), mluvčí Prahy 3 Lucie Bukovanská a ředitel ZŠ Brána jazyků Petr Tlustý. Stejná situace platí i v ZŠ Vodičkova. "Samozřejmě počítám s tím, že některé děti je mít budou, ale zatím neplánujeme, že by všechny povinně nasazovaly roušky, dokud to nebude nařízené zřizovatelem nebo hygienou," řekla ředitelka školy Dagmar Zelená.

Ve školách, které zřizuje radnice Prahy 9, platí nyní povinnost nosit roušku v ZŠ Litvínovská 500 a Litvínovská 600. Ve třech dalších školách podle radního pro školství Zdeňka Davídka (TOP 09) tuto možnost ředitelé ještě zvažují.

Kvůli nemoci covid-19 nebude zavádět ve školách plošné nošení roušek ani pražský magistrát. Město ředitelům škol pouze doporučí, aby zvážili, zda a v jakých prostorách ve škole nebo při kterých aktivitách mají děti roušky používat. Dnes to řekli náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) a ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) děti Školství