Roušky si od září nasadíme i v restauraci či u kadeřníka!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

19. srpna 2020 12:20 | Aktualizováno: 19. srpna 2020 12:36

Roušky budou od září povinné i v kadeřnictvích a dalších podobných službách nebo restauracích mimo dobu konzumace, povinné budou pro hosty i obsluhu. V říjnu se budou nosit také ve volebních místnostech. Novinářům to dnes řekli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Znovuzavedení nošení roušek ve veřejných vnitřních prostorách, školách a hromadné dopravě oznámili členové Rady vlády pro zdravotní rizika už v pondělí.

"Pravidla pro používání roušek jsme nastavili tak, aby zahrnovala místa, kde lze předpokládat vyšší riziko nákazy. Často se jedná o veřejné prostory, ve kterých nelze zajistit udržování dostatečného rozestupu," uvedl ministr zdravotnictví.

Nošení roušek je podle něj základní nástroj pro omezení šíření nemoci. "Povinnost nosit roušky je naprostým standardem v zemích Evropy," dodal. Cílem je podle ministra ochránit rizikové skupiny, jako jsou senioři a chronicky nemocní. Podle Vojtěcha jsou už teď počty nakažených vyšší než v minulých měsících a dá se očekávat, že se začátkem nového školního roku ještě vzrostou.

Mít zakrytá ústa a nos bude od září nutné ve všech obchodech, úřadech, poštách, obchodních centrech nebo v provozovnách poskytujících služby, jako je kadeřnictví, manikúra a pedikúra. Povinné budou roušky také ve školách, kostelích nebo v provozovnách kulturních akcí, jako jsou kina, koncertní sály a divadla.

V hromadné dopravě se nařízení vztahuje nejen na MHD, ale také na meziměstské vlaky a autobusy, taxislužbu nebo zájezdové autobusy. Při konzumaci jídla v těchto dopravních prostředcích si lidé mohou roušku sundat.

"V restauracích a dalších provozovnách stravovacích služeb bude vyžadovaná ochrana dýchacích cest u obsluhy, která přichází do kontaktu s větším množstvím osob. Při pohybu po stravovacím zařízení, tedy mimo dobu konzumace, se tato povinnost vztahuje také na hosty," uvedl v tiskové zprávě epidemilog Rastislav Maďar, který vede ministerskou pracovní skupinu pro uvolňování karanténních opatření.

Nošení roušek nebude povinné pro soudce, svědky, znalce a tlumočníky a účastníky soudních jednání. Neplatí také pro moderátory a umělce. Výjimku budou mít znovu děti do dvou let a osoby s poruchou intelektu. Povinné nebudou ani pro sportovce v tělocvičnách, bazény a sauny.

Na vnitřních hromadných akcích budou roušky povinné bez ohledu na počet účastníků. "Z našeho pohledu jsou těmi nejrizikovějšími. Není tam často možné dodržovat rozestupy," dodal ministr. Povinné budou roušky také ve všech zdravotnických zařízeních včetně lékáren, dosud to bylo jen v lůžkových zařízeních.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)