V Česku přibylo nejvíce nových případů covidu od 3. dubna!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

14. srpna 2020 8:10

Ve čtvrtek přibylo v Česku 330 nově potvrzených případů nemoci covid-19, nejvíc od 3. dubna. Jedná se o třetí nejvyšší denní nárůst od březnového začátku epidemie.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od 1. března, kdy se v republice objevili první nakažení koronavirem, bylo v Česku zaznamenáno už celkem 19.401 případů covidu-19. Z nemoci se dosud vyléčilo asi 70 procent nakažených.

Nejvyšší denní nárůst případů covidu-19 se objevil 27. března, kdy přibylo 377 nakažených, a druhý nejvyšší byl 3. dubna s 334 případy. Nad tři stovky nakažených se přírůstek dostal v poslední době i minulý pátek, kdy bylo nových případů za den 323. V posledních dnech rostl i podíl nově potvrzených případů na počtu provedených testů. Ve středu činil 3,86 procenta, údaje o testech za čtvrtek zveřejní ministerstvo až dnes večer.

Zhruba od poloviny července vytrvale roste počet lidí aktuálně trpících covidem-19, kterých je nyní 5436, nejvíce od začátku epidemie. Počet zemřelých lidí nakažených koronavirem v posledních dnech nerostl, od úterý zůstává na 391.

Z jednotlivých regionů je situace nejhorší už od minulého týdne v okrese Frýdek-Místek, kde podle aktuálních údajů přibylo za posledních sedm dní přes 42 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100.000 obyvatel. Druhý nejvyšší nárůst byl v Praze, a to zhruba 30 případů na každých 100.000 obyvatel. Na Klatovsku a Havlíčkobrodsku činil nárůst za uplynulý týden více než 23 případů a v okresech Praha-východ a Příbram asi 21 případů.

Právě město Praha a okres Frýdek-Místek byly jedinými okresy se zvýšeným rizikem nákazy koronavirem na v pondělí zveřejněné mapě rizika nákazy, tzv. semaforu. Na mapě byly Praha a Frýdecko-Místecko označeny zelenou barvou, tedy prvním stupněm ze tří, který značí výskyt nákazy bez přenosu nemoci v komunitě. Ostatní regiony Česka byly zatím bílé, tedy s nulovým, či zanedbatelným rizikem. Vyšší stupně rizika - oranžový a červený - se zatím v Česku neobjevily.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví