Vakcína proti koronaviru: Kdo v Česku ji dostane jako první?

Covid-19, ilustrační foto 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. srpna 2020 11:21

Ačkoliv zatím výroba vakcín proti novému typu koronaviru neprobíhá masově a všechny jsou pouze v testovací fázi, předpokládá se, že koncem roku by se první očkovací látky mohly dostat do širší produkce. Kdo v Česku se jí dočká nejdříve?

Očkovat by se měli podle epidemiologa Romana Prymuly jen rizikoví lidé. Pro všechny totiž nebude, nejen vzhledem k dostupnosti, ale i ceně. Tu totiž odhaduje na téměř devět tisíc korun.

"Moje představa přinejmenším je taková, že by to mělo být pro rizikové skupiny," řekl serveru Blesk Prymula s tím, že takových lidí by mělo být 3 až 3,5 milionů. 

Lékaři budou muset určit, kteří lidé jsou nejvíce ohrožení. "Když to bude senior, který bude zároveň diabetikem, bude mít hypertenzi a bude mít obezitu, tak ti jednoznačně budou v první linii těch, kteří musí být očkovaní," vysvětlil.

Následně by podle něj měli přijít na řadu lidé, u kterých z hlediska jejich profese hrozí riziko, že by se mohli nakazit. Tedy zdravotníci. "Tam to riziko z hlediska četnosti kontaktu je poměrně vysoké," uvedl.

Vakcínu si ale lidé sami zřejmě platit nebudou. "Já si myslím, že ta vakcína bude hrazená naprosto dominantně státem, pokud tam vůbec bude nějaká spoluúčast," dodal.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula