V sobotu bylo v Česku potvrzeno přes sto nových případů koronaviru!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

2. srpna 2020 8:05

V sobotu přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za uplynulý týden, testy jich potvrdily 125. O víkendech se méně testuje, je tedy i méně potvrzených nákaz.

Aktuálně nemocných je rekordních 4729 lidí, přičemž jejich počet se na hodnotu nejvyšší od počátku epidemie v zemi dostal již v sobotu v podvečer. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V ČR se nákaza novým koronavirem potvrdila celkově u 16.699 lidí. Počet lidí, kteří v souvislosti s ní zemřeli, se v sobotu zvýšil o jednoho na 383.

Počet nově prokázaných případů infekce koronavirem v tomto týdnu čtyřikrát po sobě překročil dvě stovky za den. Nejvyšší počet případů, 276, zachytily laboratoře v úterý. O den později bylo pozitivních testů o dva méně. Ve čtvrtek a pátek nárůst zpomalil na 252 a 232 případů.

Nejpostiženějším okresem v republice v relativních číslech zůstává Prachaticko. Podle ministerstva tam bylo za posledních sedm dní potvrzeno zhruba 49 případů nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Nákaza se tam objevila mimo jiné u zaměstnanců firmy Intica Systems, kde testy prokázaly 38 případů nemoci. Vedle toho jsou v regionu podle hygieniků i další případy u lidí, kteří se například vrátili z dovolené.

Druhým nejpostiženějším okresem je Frýdecko-Místecko, kde připadá na 100.000 obyvatel 40 pozitivních případů. Podle grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19, které zveřejnil moravskoslezských hejtman Ivo Vondrák (ANO), bylo v okrese v sobotu nakaženo 17 lidí. Stejný počet nových případů ale zaznamenalo i Karvinsko. Tam nyní připadá podle údajů ministerstva zhruba 22 nakažených na 100.000 obyvatel.

V nemocnicích v ČR nyní leží s nemocí podle posledních údajů ministerstva 121 lidí. Stav 19 z nich je podle lékařů těžký.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika