Rizikové Česko a zkomplikovaná dovolená? Prymula popsal, proč nás státy nemají za bezpečné!

Kypr, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. července 2020 15:36

Slovinsko, Estonsko a Lotyšsko omezují vstup Čechů na své území. Na Kypru se Češi budou muset prokázat negativním testem na covid. Celkem čtyři státy tak lidem zkomplikovaly letošní letní dovolenou tím, že Česko nepovažují z hlediska epidemie za bezpečnou zemi. A není jasné, kdy se opatření uvolní.

Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko a Kypr dnes kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru omezily vstup českých občanů na své území. Od soboty budou muset Češi po příjezdu do Slovinska do čtrnáctidenní karantény, pokud se neprokážou doklady o zaplaceném pobytu a také negativním testem na covid-19 starým maximálně 36 hodin.

Průjezd zemí, přes kterou řada českých občanů cestuje do Chorvatska, bude ale dál možný bez zásadních omezení. V Lotyšsku je pro návštěvníky z Česka od dnešního odpoledne povinná dvoutýdenní karanténa, totéž je čeká v příštím týdnu v Estonsku. Na Kypru musejí Češi od pondělí předkládat negativní test na covid-19.

POZOR‼️ Od 6. 7. můžou cestovatelé z ČR odjet na Kypr pouze s negativním testem absolvovaným nejpozději 72 hodin před odletem. Test je třeba předložit před nástupem do letadla, je také nutná registrace na "Cyprus Flight Pass". Více info → https://t.co/nI9EGxQVFA ?? ??

— MZV ČR (@mzvcr) July 4, 2020

Důvodem rozhodnutí slovinské vlády udělat změny v zeleném seznamu je nárůst nových případů koronaviru zejména v Chorvatsku. Počet nakažených ale roste i v Česku, kde ale za množství nových případů může zejména lokální ohnisko na Karvinsku.

Přesto zákazy platí pro všechny Čechy. A epidemiolog Roman Prymula v Devadesátce ČT24 připustil, že Česko by reagovalo obdobně. Dodal, že ze strany Lublaně jde o standardní postup, všechny státy podle něj vychází z celkových dat a nezkoumají lokální ohniska. 

„Musíme vysvětlovat a spoléhat na to, že Slovinsko bude tolerovat lokální situaci. Zdá se ale, že to udělat nechce,“ komentuje Prymula. „Situace, která byla na Dole Darkov, se podařila dobře zvládnout, ale pak došlo k zavlečení do dalších dvou dolů, což už znamená poměrně masivní nárůst,“ dodal.

Pokud uzavření dolů pomůže, dá se prý situací vypořádat do dvou týdnů, věří epidemiolog. V opačném případě by bylo potřeba přistoupit k plošnějším opatřením v regionu.

Snažíme se naše slovinské kolegy přesvědčit, že plošně v rámci ČR je epidemiologická situace velmi dobrá, a že většina krajů nemá žádné nové případy covid. Problém je pouze v konkrétních okresech, a to na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Takto je potřeba na situaci nahlížet.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) July 3, 2020

„Jakmile získáme pověst země, která nekontroluje svou epidemii, tak je složitější získávat důvěru a musíte mít dlouhodobě čísla nižší než v okolních zemích, abyste opět byli bráni jako země bezpečná. Z toho pohledu je dobré, abychom situaci co nejrychleji zklidnili,“ uvedl dále Prymula.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara jsou Slovinci až moc opatrní. „De facto kvůli nízkým desítkám nových případů způsobují poměrně značné ekonomické škody vlastní zemi,“ řekl v Událostech, komentářích Maďar. Dodal, že slovinští epidemiologové se budou muset s koronavirem naučit žít a s nízkým nárůstem případů si poradit.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika slovinsko Kypr Roman Prymula